Priseljencem delijo začasne vizume

Foto: Žurnal24 Evropske države so se hitro sporazumele glede začetka vojne v Libiji. Čeprav je
Italijanski notranji minister Roberto Maroni je sporočil, da je Italija tunizijskim priseljencem začela izdajati začasne vizume, s katerimi bodo lahko potovali v države šengenskega območja.
Oglej si celoten članek
Zaradi priseljencev, ki prihajajo v Italijo, je Francija začasno ukinila vlake iz smeri Mentone.

Dnevno naj bi izdali okoli sto vizumov, navajajo italijanski mediji. V Italijo se je od sredine januarja, ko so v Tuniziji izbruhnili protivladni protesti, zateklo več kot 20 tisoč tunizijskih beguncev. Večina jih je pristala na otoku Lampedusa, ki ne premore zmogljivosti za sprejem tolikšnega števila prebežnikov.

Spor s Francijo
Zaradi priseljencev je prišlo do spora med Italijo in sosednjo Francijo. Ta je doslej priseljence, ki jim je uspelo prečkati italijansko-francosko mejo, vračala nazaj v Italijo. Zato se je Rim odločil za podelitev "humanitarnih" vizumov, kar naj bi jim po trditvah italijanskih oblasti omogočilo potovanje v vse šengenske države.

Francoski notranji minister Claude Gueant je minuli teden dejal, da si Francija ne želi vala priseljencev in poudaril, da tudi tisti z začasnim vizumom ne bodo mogli prečkati meje s Francijo, če ne bodo imeli osebnih dokumentov in zadostnih finančnih sredstev.

"Jasno je, da dovoljenje, ki ga bodo dali Italijani, omogoča svobodo gibanja, a ta je omejena s pogoji, določenimi v (šengenskem) sporazumu,"
je minuli teden poudaril Gueant.

Na meji s Francijo naj bi se že v soboto zbralo več sto priseljencev, ki čakajo na vizume. Časnik La Repubblica poroča, da priseljencem za pridobitev vizuma ni potrebno predložiti potnega lista. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.