Priština zavrača srbski predlog

Foto: Žurnal24 Predsednik Kosova Fatmir Sejdu in kosovski premier Agim Ceku
Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je po nedeljskih pogovorih v Bruslju dejal, da Priština v celoti zavrača srbski predlog o vsebinski avtonomiji Kosova.
Oglej si celoten članek

Visoki predstavnik Evropske unije za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana je po nedeljskih pogovorih v Bruslju o prihodnjem statusu Kosova dejal, da sta bili delegaciji iz Prištine in Beograda " maksimalno angažirani pri iskanju rešitve", da pa je še prezgodaj govoriti o rezultatu pogovorov. Glede parlamentarnih volitev na Kosovu, ki bodo 17. novembra, je Solana dejal, da bi " lahko zapletle situacijo", a izrazil prepričanje, da do tega ne bo prišlo.

Potem ko so v nedeljo poročali, da so drugi krog neposrednih pogovorov v Bruslju podaljšali zaradi razprave o srbskem predlogu avtonomije za Kosovo, je predsednik Kosova Fatmir Sejdiu po pogovorih povedal, da Priština v celoti zavrača ta predlog. Dejal je, da zato, ker je v " nasprotju z voljo kosovskega naroda". Predlog je označil kot " preseženega" in dodal, da imajo " dobre delovne odnose z vsemi, ki podpirajo neodvisnost Kosova". " Po 10. decembru bomo ta proces pospešili," je dodal.

Kosovski premier Agim Ceku je ponovil, da je naloga delegacije Prištine, da po 10. decembru, ko bo trojka kontaktne skupine poročala o pogajanjih generalnemu sekretarju Združenih narodov, " naredi vse, da hitro pride do neodvisnosti Kosova". Tudi vodja kosovske opozicije Hashim Thaqi je menil, da kompromis z Beogradom ni mogoč in da bo po 10. decembru Priština " šla direktno na oblikovanje kosovske države".

Na neposrednih pogovorih sta sicer Priština in Beograd predstavila svoje predloge - Beograd o vsebinski avtonomiji v okviru Srbije, Priština pa o prijateljstvu in sodelovanju med neodvisnima državama in polnem uresničevanju pravic srbske manjšine, je sporočila pogajalska trojka kontaktne skupine, v kateri so Evropska unija, ZDA in Rusija.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.