Priznal neumno napako

Foto: razno 12.09.13. The capsized cruise liner Costa Concordia lies surrounded by cra
Foto: razno 12.09.13. The capsized cruise liner Costa Concordia lies surrounded by cra
Kapitan Schettino na sodišču pojasnjeval, kako mu je uspelo potopiti luksuzno križarko Costo Concordio.
Oglej si celoten članek

Francesco Schettino je danes prvič pričal na sodišču, obtožen je uboja iz malomarnosti in drugih hudih zločinov. Bil je namreč za krnilom luksuzne križarke Costa Concordia, ki je pred skoraj tremi leti v bližini otoka Giglio zadela v čeri, se prevrnila in delno potopila. Na krovu je bilo v času nesreče 4.229 ljudi, umrlo jih je 32.

"Nesreča je bila posledica neumne napake," je Schettino danes dejal tožilcu Alessandru Leopizziju in pri tem imel v mislih pomanjkljivo komunikaciji med njim in člani posadke.
Kot je dejal, je ena izmed stvari, ki je šla narobe ob približevanju otoku, to, da bi moral nekdo na krovu prevzeti dolžnosti od indonezijskega člana posadke Jacoba Ruslija Bina, ki so ga premestili na mesto krmarja. Za ta korak se je odločil kapitanov namestnik Ciro Ambrosio, ki je poveljeval Concordii ob začetku manevra.

Schettino je vstopil v poveljniško soboto 11 minut pred nesrečo, formalni nadzor nad križarko pa je dejansko prevzel pet minut kasneje, tako da je Ambrosio krmaril ladjo še nekaj časa, ko je ob njemu že bil njegov nadrejeni.

Bilo mu je hudo

Posnetki črne skrinjice so doslej pokazali, da je imel Rusli Bin, ko je Schettino prevzel nadzor nad ladjo, težave z razumevanjem njegovih ukazov. Odgovora na vprašanje, ali bi se lahko izognili nesreči, če bi krmar ravnal ustrezneje, doslej še niso našli.

"Ne mislite, da mi ni bilo hudo," je še dejal 54-letni kapitan pred sodišče v Grossetu.

Razkril je še, da se je za vožnjo v bližini otoka odločil iz treh razlogov: na ljubo šefa strežbe Antonella Tievolija, čigar sorodniki živijo na otoku, da bi izkazal čast svojemu prijatelju, upokojenemu kapitanu Mario Palumbu in kot atrakcijo za javnost. Bilo je mišljeno, da "zadanem tri muhe na mah," je med drugim še dejal kapitan.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.