Hrvaška: Prizor z večine plaž, ponekod 200 evrov kazni

Foto: EPA
Foto: EPA
"Prostora na plažah ni, a tudi kopalcev ni – svoje stvari so pustili kar čez noč in si "rezervirali" prostor."
Oglej si celoten članek

Puščanje ležalnikov in brisač čez na plažah je prizor z večine hrvaških plaž. "Rezervacija" prostora na plažah, kjer se v teh dneh tre turistov, pa krepko načenja živce tamkajšnjih domačinov in komunalnih delavcev. V Baški na Krku iz jutra v jutro pobirajo zapuščene stvari in jih odvažajo v skladišče, piše 24sata. 

"Prostora na plažah ni, a tudi kopalcev ni – svoje stvari so pustili kar čez noč in si "rezervirali" prostor. Čeprav je to prizor z večine hrvaških plaž, v Novem Vinodolskem ne bo več tako, saj za "puščene rekvizite" na plaži grozi kazen do 1500 kun (200 evrov)," so zapisali. 

"Ko pridemo na plažo, nimamo kam sesti. Enako je, ko greš v vodo. Ljudje puščajo brisače tako, da ne moreš niti morje," je za RTL povedala Dragica iz Slovenije.

V Baški na Krku, kjer imajo veliko izkušenj s turisti, ki čez noč zasedejo najboljše mesto, za zdaj še ne pobirajo glob, le opozarjajo in odstranjujejo tovrstne rekvizite. Prihodnje leto ne bo več tako, kot so napovedali, bodo pri njih začeli zaračunavati.

Na občini pravijo, da vsako jutro okoli 6. ure občinski redarji poberejo zapuščene brisače in jih odpeljejo v nekaj kilometrov oddaljeno skladišče. Lastniki jih redko pridejo iskat. "Nešteto jih je, kupi in kupi, teh cunj, izpraznjenih blazin, starih ležalnikov. Lani je prišlo po svoje stvari samo 39 ljudi. Turisti namreč običajno puščajo odrabljene stvari, da ne govorimo o "štracah" - starih cunjah, kot pravimo mo temu na Jadranu," je povedal župan Toni Juranić.

dezurni@styria-media.si

 

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 06:56 3. Avgust 2022.

    Mi smo lani bli na krku. Res je, vse v štracah domačini si pa puščajo stare plastične stolice. Enostavno si …

  • 18:05 2. Avgust 2022.

    Ne vem, zakaj te stvari sploh pobirajo, zjutraj ko ljudje pridejo na plažo, bi jim zaračunal, pa bi bil problem …

  • 15:01 2. Avgust 2022.

    jest bi jih počakal in ko zutraj pridejo in se zlekejo na "svojo" zapuščino, bi prišli redarji in jim zaručunali …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.