"Prodali so me štirikrat"

Foto: EPA
Foto: EPA
V Evropskem parlamentu v Strasbourgu so nagrado Saharov danes podelili letošnjima nagrajenkama, borkama za pravice Jazidov Nadii Murad in Lamiji Aji Bašar.
Oglej si celoten članek

"Danes sem se spraševal, ali nismo sokrivi, jim nismo mi vzeli domovine, ko smo aplaudirali vsem tem intervencijam v Iraku, Libiji, Maliju ..." je danes v Strasbourgu, kjer so podelili letošnjo nagrado Saharov, dejal Ivo Vajgl.

"Stara sem bila 15 let, ko so borci Daesha vdrli vas, moške in ženske so pobili, mlajša dekleta in deklice so si razdelili in prodali," pripoved začne Lamija Aji Bašar, ena od prejemnic letošnje nagrade Saharov, ki so jo danes podelili v Evropskem parlamentu.

21-letna Nadia Murad in 18-letna Bašarjeva prihajata iz vasi Kočo v sindžarskem pogorju na severu Iraka. Tam je IS avgusta 2014 izvedla enega svojih najhujših pokolov in številne ženske odpeljala kot spolne sužnje, tudi njiju. Obe sta uspeli pobegniti in se zateči v Nemčijo.

Glas tistih brez glasu

Lamija Aja Bašar je nagrado ob prejemu posvetila vsem žrtvam džihadistov, vsem žrtvam teroristov in vsem deklicam. "Nagrada mi daje veliko moč, odločila sem se, da bom glas tistih brez glasu," je dejala in Evropo pozvala, naj obljubi, da grozot, kot je pokol Jazidov, ne bo nikoli več dopustila.

Njo so prodali štirikrat, enkrat je morala pomagati namestiti eksploziv na eno od žrtev. Povedala je tudi, da so dekleta, tudi devetletne deklice, posiljevali. Skupaj z dvema dekletoma je pobegnila, ena od njiju je med begom stopila na mino in umrla, sama je bila hudo ranjena in je skoraj oslepela.

Na novinarski konferenci je Bašarjeva poudarila, da ne bi smelo ostati le pri nagradi, iti bi morali dlje. Da bi se lahko vrnili na območje in tam živeli naprej, je treba vzpostaviti zaščiteno območje pod mednarodno zaščito, sicer se lahko podobno še ponovi, je dejala.

Svetu grozita terorizem in odgovori na terorizem

"Moje srce je veselo, ker ste stopili na stran jazidskih žensk in jazidske manjšine, s tem pa tudi vseh trpečih žensk na konfliktnih območjih," pa je ob prejemu nagrade dejala Nadia Murad. Islamska država je hotela zlomiti našo voljo do življenja. "Terorizem in radikalizem sta sovražnika človeštva," je poudarila.

Evropa mora biti po njenih besedah zgled za svet, za sožitje narodov in ver. Poudarila je, da svetu trenutno grozita dve nevarnosti: terorizem in odgovori na terorizem. "Pravice verskih manjšin v Iraku, tudi jazidske, je treba zaščititi," je še pozvala.

Dejala je še, da ji je IS vzel mater, ki je verjela v človeškost. Moje ljudstvo je razpadlo pod bremenom genocida. "Kaj naj storimo? Naj zbežimo?," je vprašala in dodala, da je to naredilo okoli 70.000 od skupno pol milijona Jazidov. Večinoma so zbežali v Nemčijo, ki se ji je Muradova ob tej priložnosti zahvalila.

Na slovesnosti je bil tudi mlajši brat Bašarjeve, ki je dlje časa preživel v taborišču in po dolgem času našel sestro, edino preživelo članico svoje družine. Odtlej dejavno osveščata o usodi jazidske skupnosti ter pomagata ženskam in otrokom, ki jih je IS zasužnjila in nad njimi izvajala svoja grozodejstva.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 08:32 14. December 2016.

    Čisto preprosto:<br />All wars are banker's wars !!!<br />https://www.youtube.com/watch?v=5hfEBupAeo4<br /><br />In vse EU države so zadolžene .............. torej morajo biti …

  • 23:27 13. December 2016.

    To je v principu lepo in prav, izselitev Bližnjega vzhoda za potrebe vojnih iger ni prava rešitev. Ampak treba je …

  • 22:43 13. December 2016.

    točno tak

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.