Proizvodnja biogoriv veča lakoto

Foto: Žurnal24 Povečevanje količin hrane, namenjene za biogoriva, je dvignilo cene hrane po sve
Okolje. Kmetijske površine velikosti Nizozemske so zamenjale plantaže surovin za biogoriva.
Oglej si celoten članek

“Direktiva Evropske unije (EU), ki države zavezuje, da do leta 2020 vsaj 10 odstotkov goriv za prevoz izhaja iz biogoriv, povečuje lakoto in uničuje okolje,” je na včerajšnji novinarski konferenci opozorila Anamarija Slabe z Inštituta za trajnostni razvoj (ITR).

“Mlada evropska podjetja iz Italije, Nemčije in Velike Britanije poceni kmetijska zemljišča v Afriki spreminjajo v plantaže sladkornega trsa, soje in oljne palme,” razlaga Slabetova in dodaja, da s seštevkom proizvodnih stroškov za biogoriva ugotovimo, da to ne zmanjšuje negativnih emisij v okolje, temveč jih še povečuje.

Slovenska politika je v tem kontekstu zavzela stališče, da ima hrana prednost pred pridelavo biogoriv. EU sama sicer proizvede le en procent biogoriva iz oljčne repice, ki bi ga sicer potrebovali za izpolnitev ciljev, določenih v deklaraciji.

Hitro povečevanje gojenja rastlin za biogoriva je obenem močno prispevalo k dvigu cen hrane po vsem svetu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.