Prosili, naj ne hodijo v McDonald's

Foto: EPA
Foto: EPA
Newyorčani, ki delajo v restavracijah s hitro prehrano, so med stavko prosili stranke, naj ne hodijo v restavracije. Zahtevajo dvakrat višje plače.
Oglej si celoten članek

Zaposleni v newyorških restavracijah s hitro prehrano, kot so McDonald's, Burger King in Wendy's, so med stavko pred restavracijami prepričevali stranke, naj ne vstopajo. Lastniki restavracij pa so na pomoč, da bi ubranili svoje pravice, poklicali policijo, ki je bila v pripravljenosti, vendar podatkov, da bi morala posredovati, ni. Zaposleni sicer zahtevajo, da se jim zdajšnja minimalna zajamčena plača s 7,25 dolarja na uro poviša na 15 dolarjev. 

Nacionalno združenje restavracij je sporočilo, da bi imelo povišanje plače negativne posledice za zaposlovanje, še posebno za študente in začetnike, ki po navadi delajo v restavracijah hitre prehrane. Restavracije pa so sporočile, da so ponosne na to, da zagotavljajo delovna mesta številnim ljudem.

Brez bonov za prehrano ne bi preživeli

V teh restavracijah sicer že dolgo ne delajo več le študenti in začetniki, ampak ljudje, ki so med krizo ostali brez službe. Plača 7,25 dolarja na uro v New Yorku namreč zadostuje le za borno najemnino. "Naravnost ostudno je, da industrija, ki obrne 200 milijard dolarjev na leto, svojim delavcem ne plača dovolj, da bi preživeli brez bonov za prehrano in zdravstvenim zavarovanjem za revne," je dejal demokratski kongresnik Jerrold Nadler, ki se je pridružil protestnikom.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 09:37 30. Julij 2013.

    Edino pravilno. Cene za drek od hrane imajo enake kot dobre restavracije s pravo hrano.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.