Protesti po sprejetju zakona o istospolnih porokah

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
V Parizu so v torek zvečer, potem ko je parlament sprejel zakon o legalizaciji istospolnih porok, izbruhnile demonstracije nasprotnikov zakona. Posredovati je morala celo policija, ki je protestnike razgnala s solzivcem.
Oglej si celoten članek

Demonstranti so proti policistom metali petarde in steklenice, v odgovor pa je policija, ki je protestnike označila za zelo nasilne, uporabila solzivec. En policist je bil poškodovan, ko mu je v glavo priletela granitna kocka.


Po dosedanjih podatkih sicer nikogar niso pridržali. Demonstranti so napadli tudi nekatere novinarje, ki so jih zmerjali s "kolaboracionisti".

Demonstracije so bile tudi v nekaterih drugih francoskih mestih, za 26. maj pa je previden velik državni protest proti zakonu.

Legalizirali istospolne poroke

Francoski parlament je v torek dokončno sprejel zakon, ki legalizira poroke istospolnih partnerjev ter jim odpira pot za posvojitve otrok.

Zakon mora podpisati še predsednik Francois Hollande in po pričakovanjih se bodo prvi istospolni pari lahko v Franciji poročili letos poleti. Že to soboto pa bo v Parizu prvi gejevski poročni sejem.

Opozicija sicer napoveduje, da bo zakon spodbijala pred ustavnim svetom. Vložiti namreč nameravajo zahtevo, naj svet preuči, ali je zakon skladen z ustavo in mednarodnim pravom.

Ustavni svet bo imel za preučitev en mesec časa, lahko pa se ta čas tudi skrajša na le en teden, če bo to od sveta zahtevala vlada.

Po oceni pravnikov sicer zakon ni v nasprotju z ustavo, nekateri pa menijo, da bi lahko ustavni svet pod vprašaj postavil posvojitve otrok.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:48 24. April 2013.

    In tile protestniki se drugače imajo za strpne in ljubeče kristjane...ja ja <br /><br />Samo glavna zapoved njihovega vodje: "ljubite …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.