Protesti pregnali predsednika

Foto: EPA
Foto: EPA
Predsednik Burkina Fasa napovedal svoj odstop. Volitve v 90 dneh
Oglej si celoten članek

Blaise Cimpaore je bil predsednik 27 let. "Razglašam, da zapuščam oblast, da bi imeli svobodne in transparentne volitve v 90  dneh. Menim, da sem izpolnil svojo dolžnost," je dejal Compaore v izjavi.

Poudaril je, da položaj zapušča zaradi vse slabše socialno-politične situacije, morebitnega razdora v vojski in želje, da bi ohranil mir v državi.

Že več mesecev je Compaorea opozicija pozivala, naj se ne poteguje znova za predsedniški mandat, ki bi bil že njegov peti. Vendar sta predsednik in njegova vladajoča stranka vztrajala pri sprejemanju zakona, ki bi mu omogočil ponovno kandidaturo.

Veselje protestnikov

Protestniki, zbrani v glavnem mestu Ouagadougou, so ob novici začeli ploskati in vzklikati. Zaradi njegovih načrtov, ki bi mu omogočili podaljšanje mandata, so v zadnjih dneh izbruhnili siloviti nemiri. V četrtek se je glavnem mestu zbralo več deset tisoč protestnikov, vdrli so v parlament in razdejali stavbo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.