Protestniki na Šrilanki napovedali umik iz zasedenih državnih ustanov

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Nemiri na Šrilanki, ki jo je prizadela huda gospodarska kriza se nadaljujejo. Protestniki so sporočili, da se bodo iz zasedenih državnih ustanov umaknili, a poudarjajo, da bodo svoj boj nadaljevali. Premier je za vzpostavitev miru zadolžil policijo in vojsko.
Oglej si celoten članek

Protestniki so konec tedna zasedli palačo predsednika Gotabaye Rajapakse in ga prisilili v beg na Maldive, v sredo pa so vdrli tudi v pisarno predsednika vlade Ranila Wickremesingheja. Premier Wickremesinghe, ki ga je Rajapaksa v svoji odsotnosti imenoval za vršilca dolžnosti predsednika, je protestnikom odredil evakuacijo državnih ustanov ter vojski in policiji naročil, naj storijo vse potrebno za vzpostavitev reda v državi.

Umik protestnikov iz zasedenih ustanov je danes potrdila tiskovna predstavnica protestnikov, vendar je opozorila, da bodo vseeno nadaljevali svoj boj za odstavitev oziroma odstop predsednika države in predsednika vlade. V sredinem televizijskem nagovoru je Wickremesinghe demonstrante obtožil, da mu želijo preprečiti, da bi opravljal svoje dolžnosti kot vršilec dolžnosti predsednika in dejal, da policija in vojska ne smeta dovoliti, da bi fašisti prevzeli oblast. "Zato sem razglasil izredne razmere in policijsko uro po vsej državi," je še dodal.

Svet Množica zasedla predsedniško palačo, predsednik pobegnil

Ranjena vojak in policist

Policijska ura je bila sicer danes že odpravljena. Policija je sporočila, da sta bila v nočnih spopadih s protestniki pred parlamentom ranjena vojak in policist. Medtem so iz glavne bolnišnice v Kolombu sporočili, da so v sredo sprejeli približno 85 ljudi, pri čemer se je en moški zadušil, potem ko so ga pri uradu predsednika vlade poškropili s solzivcem. Rajapaksa zaenkrat še ni podal odstopne izjave, danes pa na Maldivih čaka zasebno letalo, ki naj bi njega, njegovo ženo in dva varnostnika odpeljalo v Singapur. Maldivski mediji so poročali, da je prenočil v luksuznem letovišču Waldorf Astoria Ithaafushi, njegovo razkošno nastanitev pa so primerjali s stisko njegovih rojakov, saj že štirje od petih prebivalcev Šrilanke zaradi hude gospodarske krize spuščajo obroke.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.