Protestnike pozvali, naj ne pozabijo na maske in razkužila

Foto: Epa Protesti v ZDA Foto: Epa Protesti v ZDA Foto: Epa Protesti v ZDA Foto: Epa Protesti v ZDA Foto: Epa Protesti v ZDA Foto: Epa Protesti v ZDA Foto: Epa Protesti v ZDA Foto: Epa Protesti v ZDA Foto: Epa Protesti v ZDA Foto: Epa Protesti v ZDA Foto: Epa Protesti v ZDA Foto: Epa Protesti v ZDA Foto: Epa Protesti v ZDA Foto: Epa Protesti v ZDA Foto: Epa Protesti v ZDA Foto: Epa Protesti v ZDA Foto: Epa Protesti v ZDA Foto: Epa Protesti v ZDA
Strokovnjake v ZDA skrbi možnost širjenja koronavirusa zaradi protestov.
Oglej si celoten članek

Nekdanji komisar Uprave za hrano in zdravila ZDA (FDA) Acott Gottlieb je v nedeljo za televizijo CBS izrazil skrb, da bi lahko protesti proti policijskemu nasilju v ZDA povečali število primerov novega koronavirusa. Do nedelje zvečer so v ZDA potrdili 1,788 milijona okužb s koronavirusom in 104.356 mrtvih zaradi covida-19.

Se pa izboljšujejo razmere v zvezni državi New York, ki jo je pandemija najhuje prizadela. Tamkajšnji guverner Andrew Cuomo je v nedeljo sporočil, da je v soboto za covidom-19 umrlo le 56 ljudi, kar je najmanj od 23. marca. V New Yorku se zaradi covida-19 zdravi še 3436 ljudi, število novih hospitalizacij je v soboto padlo na 191. Testirali so doslej nekaj več kot dva milijona ljudi. V New Yorku je bilo do nedelje zvečer 370.770 okuženih in 29.784 mrtvih. Danes lahko začnejo delati tudi zobozdravniki po vsej državi.

Foto: Epa Protesti v ZDA

Cuomo je protestnikom proti policijskemu nasilju priporočil, naj ne pozabijo na koronavirus, naj nosijo zaščitne maske in uporabljajo sredstva za dezinfekcijo ter se družijo v manjših skupinah. Udeležbe na protestih ni odsvetoval, je pa pozval, naj se vsa energija usmeri na pozitivne spremembe v družbi.

Za New Yorkom najbolj prizadet New Jersey

Za New Yorkom je v pandemiji najbolj prizadeta država New Jersey, kjer so do nedelje zvečer po podatkih univerze Johns Hopkins potrdili 160.500 okužb in 11.698 smrtnih žrtev. Sledijo Illinois s 120.260 okuženimi in 5390 mrtvimi, Kalifornija s 112.000 okuženimi in 4171 mrtvimi, Massachusetts z 97.000 okuženimi in 6848 mrtvimi in Pensilvanija s 75.700 okuženimi in 5537 mrtvimi.

Foto: Epa Protesti v ZDA

Statistika se lahko poslabša zaradi protestov, ker vsi udeleženci ne upoštevajo navodil o uporabi mask in varnostni razdalji. Gottlieb meni, da lahko protesti pospešijo okužbe, ne le v Minneapolisu, kjer so izbruhnili, ampak tudi drugje. V Minnesoti je število okužb naraslo na 24.850, število smrtnih primerov pa na 1050.

Rasne razlike v ZDA

Tudi koronavirus je izpostavil rasne razlike v ZDA, saj je med okuženimi in umrlimi nesorazmerno več temnopoltih Američanov in Latinoameričanov kot belcev. Gottlieb meni, da gre za simptom širših rasnih neenakosti, ki jih je potrebno rešiti, sicer se ne bodo mogli uspešno spopadati ne s to ne z morebitnimi drugimi epidemijami.

Neenakosti izhajajo iz dejavnikov, kot so dohodek, izobrazba, stanovanje, poklic in odvisnost od javnega prometa. Glede višje smrtnosti pa je problem slabši dostop do zdravstva, nezaupanje v ameriški zdravstveni sistem in diskriminacija v zdravstvu.

Foto: Epa Protesti v ZDA

Bela hiša je v nedeljo sporočila, da bodo ZDA Braziliji poslale dva milijona doz zdravila proti malariji hidroksiklorokin, ki ga ameriški predsednik Donald Trump zagovarja kot uspešno proti koronavirusu in je dejal, da ga je jemal tudi sam. Poleg tega ZDA Braziliji pošiljajo 1000 ventilatorjev.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 13:03 1. Junij 2020.

    naj se ščisti zemlja,,onesnazena je z nacisti,rasisti,osvajalci,kolonijalci ,zasuznjevalci,itd.!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.