Protestniki vdrli v parlament, tekla je kri

Foto: EPA Vdor protestnikov v makedonski parlament Foto: EPA Vdor protestnikov v makedonski parlament Foto: EPA Vdor protestnikov v makedonski parlament Foto: EPA Vdor protestnikov v makedonski parlament
V makedonski parlament vdrli protestniki.
Oglej si celoten članek

V makedonski parlament so danes vdrli protestniki, ki so želeli izraziti nasprotovanje po njihovem mnenju nepoštenim volitvam predsednika parlamenta. Gre sicer za podpornike stranke VMRO-DPMNE nekdanjega premierja Nikole Gruevskega. V kaosu je bil med drugim poškodovan vodja socialdemokratov (SDMS) Zoran Zaev, pretepeni pa so bili tudi novinarji.

Protestniki so želeli izraziti nasprotovanje izvolitvi predsednika parlamenta Albanca Talata Xhaferija, ki so ga izglasovali socialdemokrati in poslanci albanske manjšine. Gruevski je to označil za puč, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah novinarja francoske tiskovne agencije AFP je bilo v kaosu, ki je nastal po vdoru protestnikov, na obrazu opozicijskega voditelja Zaeva videti kri. Zaev vodi SDSM, ki velja za nasprotnico VMRO-DPMNE.

Makedonija je sicer že od volitev decembra lani v slepi ulici. Za dodatno zaostrovanje je poskrbel predsednik Gjorge Ivanov, ki že od začetka marca zavrača podelitev mandata za sestavo vlade Zaevu. Mandata mu ne želi podeliti, čeprav je vodja opozicije predal podpise podpore 67 od 120 poslancev. K spremembi odločitve so ga sicer pozvali tudi številni visoki predstavniki EU.

Protestniki, ki so danes vdrli v parlament, proti koaliciji socialdemokratov z albansko manjšino v Skopju protestirajo že od volitev.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 11:01 28. April 2017.

    gremo Makedonci,ne se dati teptati tem albancem,Albanci spet delajo zgago,bi radi bili kar neki šefi tam med Makedonci,pri nas bo …

  • 02:18 28. April 2017.

    A v Makedoniji imajo tudi probleme z albancem? V Sloveniji smo na istem.

  • 23:30 27. April 2017.

    Aja,pa fračo prnes.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.