Prva popolna presaditev obraza

Foto: Žurnal24 Vlada je z ukrepom na račun zdravnikov v proračunu prihranila 13 milijonov evrov
Španski zdravniki so marca prvič opravili transplantacijo celega obraza na pacientu, ki je včeraj prvič po operaciji začel govoriti.
Oglej si celoten članek

Mladega pacienta, katerega identitete niso razkrili, so operirali v bolnišnici v Barceloni. Zaradi deformacije obraza po nesreči je trpel pet let; ni mogel normalno dihati, požirati, niti govoriti.

V operaciji, ki je skupaj trajala 22 ur, opravilo pa jo je kar 30 kirurgov, so mu presadili vso kožo na obrazu, mišice, nos, ustnice in spodnjo čeljust.

Zdravniki iz bolnišnice v Barceloni so povedali, da gre za prvo popolno transplantacijo obraza doslej. Pred tem so kirurgi po svetu opravili 11 transplantacij, in sicer v Franciji, ZDA, na Kitajskem in v Španiji.

Foto: Žurnal24

 

Prvo presaditev so leta 2005 opravili v Franciji; ženski, ki ji je pes razmesaril nos, ustnice in brado, so presadili spodnji del obraza.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.