Prvi človek na Luni bo počival v morju

Foto: FameFlynet
Foto: FameFlynet
Javna spominska slovesnost bo 13. septembra v washingtonski Nacionalni katedrali, v živo pa jo bo prenašala televizija vesoljske agencije Nasa. Zasebna slovesnost v krogu družine in prijateljev je bila 31. avgusta Cincinnatiju.
Oglej si celoten članek

Neil Armstrong, prvi človek na Luni, bo pokopan v morju, a tiskovni predstavnik njegove družine ni razkril, kje in kdaj, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Armstrong je umrl 25. avgusta v 82. letu starosti zaradi težav s srcem.

Rodil se je 5. avgusta 1930 na farmi v zvezni državi Ohio. Leta 1962 so ga izbrali med astronavte in štiri leta kasneje je poveljeval odpravi Gemini, ki je opravila prvo uspešno združitev dveh vesoljskih plovil v orbiti. Vrhunec astronavtske kariere je doživel leta 1969, ko se je skupaj z Buzzom Aldrinom in Michaelom Collinsom z misijo Apollo 11 odpravil na pot proti Luni.

Armstrong in Aldrin sta se z lunarnim modulom Orel 20. julija 1969 spustila na Zemljin naravni satelit in tam skoraj tri ure zbirala vzorce kamenja, fotografirala in se sprehajala. Dogodek je po televiziji in radiu spremljalo 600 milijonov ljudi po svetu. Za Armstronga je bil Apollo 11 zadnja vesoljska misija, po kateri so sledile parade v New Yorku, Chicagu in Los Angelesu ter turneja po 22 državah sveta.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.