Prvo uspešno cepivo proti malariji

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Znanstveniki so proizvedli cepivo, ki telo uspešno brani pred malarijo, kažejo prvi rezultati cepljenja afriških otrok s cepivom podjetja GlaxoSmithKline.
Oglej si celoten članek

Podatki kažejo, da so pet- in 17-mesečni otroci iz Afrike, kjer je bolezen, ki jo raznašajo komarji, zelo razširjena in zaradi katere vsako leto umre na tisoče otrok, po cepljenju postali bolj odporni proti bolezni. Vodja britanskega farmacevtskega podjetja Andrew Witty je dejal, da omenjeni rezultati kažejo, da so proizvedli prvo uspešno cepivo proti malariji.

Znanstveniki so cepili šest tisoč otrok in po dvanajstih mesecih spremljanja so ugotovili, da je tretji odmerek cepiva zmanjšal možnost za nastanek bolezni iz 56 na 47 odstotkov.

"Zadovoljni smo z rezultati. Še nikoli nismo bili tako blizu uspešnemu cepivu proti malariji," je dejal direktor neprofitne organizacije PATH Christian Loucq.

V enem letu bodo znani rezultati učinka cepiva pri dojenčkih, starih med šest in 12 tednov, in če bo šlo vse po načrtih, farmacevtsko podjetje načrtuje, da bi cepivo na trg lahko poslali leta 2015.

Ni še popolna zaščita

Kljub spodbudnim novicam pa strokovnjaki za malarijo menijo, da cepivo RTS,S ali Mosquirix ne bo popolnoma zaščitilo telesa pred to nevarno boleznijo. "Želimo si, da bi malarijo lahko izkoreninili, ampak mislim, da jo bomo s cepivom lahko le kontrolirali in ne izkoreninili," je dejal raziskovalec Tsiri Agbenyega.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je malarija prisotna v okoli sto državah po svetu in je leta 2009 zahtevala 781 tisoč življenj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.