Pusićeva si želi, da državi spor rešita sami

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je v nedeljo v pogovoru za hrvaški radio izjavila, da ima Zagreb stalno enako stališče glede Ljubljanske banke, saj si želi rešiti spor, sicer pa ne vidi, kako bi to lahko bilo povezano z ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z EU.
Oglej si celoten članek

Ministrica Vesna Pusić je je dejala, da ne razume, zakaj je njen slovenski kolega Karl Erjavec pred kratkim izjavil, da Hrvaška nenehno spreminja stališča o Ljubljanski banki (LB).

Kot je dodala, spor o LB skozi leta ni bil povezan z vstopom Hrvaške v EU, "naenkrat pa ga je Slovenija spomladi letos povezala".

Finančna strokovnjaka srečanja ocenila kot pozitivna

Med drugim je spomnila, da sta se finančna strokovnjaka France Arhar in Zdravko Rogić, ki sta ju državi imenovali, naj proučita spor o LB in vladam ponudita rešitev, že dvakrat sešla in svoji srečanji ocenila kot "razmeroma pozitivno".

Potem pa je, dodaja hrvaška ministrica, "nepričakovano in brez vednosti kogarkoli slovenska stran izjavila, da ne priznava njunega pogovora in izidov pogovorov, temveč zahteva, da hrvaška stran prekliče pravico hrvaškim bankam, da na hrvaških sodiščih vodijo postopek za vrnitev denarja, ki so ga banke vrnile hrvaškim varčevalcem".

Ponovila je, da Slovenija na ta način oporeka svojemu pogajalcu Arharju, ki niti ni vedel, da se Slovenija ne drži dogovorov.

"Brez njegovega vedenja so ga de facto razglasili za neveljavnega," je ocenila Pusićeva in dodala, da je bila zaradi tega presenečena.

"Ne vem, ali so si premislili. Mi smo še vedno na enakih izhodiščih – hočemo se pogovarjati o dolgovih LB, sicer pa tega ne želimo povezovati z vprašanjem ratifikacije," je ponovila Pusićeva.

Na novinarsko vprašanje, ali je sploh smiselno, da bi se Arhar in Rogić znova dobila, je odgovorila, da bo zanimivo videti, kako bo srečanje potekalo, ter da bo koristno tudi zato, ker bo v kontinuiteti in v skladu z odločitvami in dogovori obeh vlad.

Rada bi, da bi državi spor rešili sami

Ponovila je, da gre očitno za dvostransko vprašanje in da bi rada videla, da bi Slovenija in Hrvaška sami rešili spor "na svojem dvorišču".

Pusićeva je odgovarjala tudi na vprašanja o odnosih Hrvaške z drugimi sosednjimi državami, posebno s Srbijo, potem ko sta se ob robu Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku srečala z novim šefom srbske diplomacije Ivanom Mrkićem.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 00:17 2. Oktober 2012.

    Včasih, pod okupacijo so zahrbtnim otrokom rekli "sei un croato". Strici so mi tako povedali.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.