Putin pokazal mišice: Se lahko Evropa obriše pod nosom?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Če bo Rusija vztrajala, da morajo države EU ruski plin plačati v rubljih, bo to pomenilo kršitev pogodbe, je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes dejal nemški gospodarski minister Robert Habeck. Avstrijski OMV je medtem napovedal, da bo plin še vedno plačeval v evrih.
Oglej si celoten članek

Nemčija bo s svojimi evropskimi partnerji proučila zahtevo, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Habeck in izpostavil, da je zahteva znak, da ruski predsednik Vladimir Putin ni več stabilen partner.

Vedno več je pozivov, naj zahodni zavezniki sankcije proti Rusiji zaradi njenega vojaškega napada na Ukrajino zaostrijo z uvedbo embarga na uvoz energentov iz Rusije. Vendar Nemčija, ki je pred rusko agresijo v Ukrajini iz Rusije uvozila 55 odstotkov plina, ki ga potrebuje, temu ni bila naklonjena, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nemški kancler Olaf Scholz je danes v bundestagu dejal, da bo največje evropsko gospodarstvo pospešilo prizadevanja za končanje odvisnosti od ruske nafte, premoga in plina, a opozoril, da bi končanje uvoza z danes na jutri "potisnilo Nemčijo in celotno Evropo v recesijo, ogroženih bi bilo na stotine delovnih mest in celotne industrije bi bile na robu propada", navaja AFP.

Putin je danes napovedal, da bo Rusija za dobavo plina nekaterim državam, med njimi vsem članicam EU, sprejemala le plačila v rubljih. Odredil je, da je treba spremembe izvesti v roku enega tedna. Ob tem je zagotovil, da bo Rusija še naprej dobavljala plin v količinah, določenih v že sklenjenih pogodbah.

Avstrijska energetska družba OMV pa je napovedala, da bo ruski plin še vedno plačevala v evrih. "Za pogodbe nimamo nobene druge osnove," je po poročanju AFP za avstrijsko televizijo Puls 24 dejal glavni izvršni direktor OMV Alfred Stern.

Dodal je, da je videl medijska poročila o Putinovi odločitvi, da pa jih nihče ni poklical, da imajo obstoječe pogodbe in da se o tem (kar je napovedal Putin) v pogodbah niso dogovorili.

Stern je minuli teden v nekem drugem intervjuju dejal, da so za Avstrijo alternative za ruski plin, ki ga OMV kupuje od ruske državne družbe Gazprom, "zelo omejene". OMV je v tem mesecu napovedal, da ne bo nadaljeval pogajanj za nakup deleža v plinskem polju v Sibiriji. Pred tem sta zaradi ruske invazije v Ukrajino podobno odločitev sprejela britanski družbi Shell in BP.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 45

  • 18:01 24. Marec 2022.

    Putin pozna EU še temeljiteje kot npr. specialist za gašenje z bencinom Janša. Se bo pač na plinovodu 'zgodila' okvara, …

  • 09:52 24. Marec 2022.

    Mislim, da se je Putin odlocil za prekinitev dobave. Ker nihce ne bo pristal na placevanje z rublji, to pomeni …

  • 09:48 24. Marec 2022.

    Res je sicer, da Putler ne more enostransko spreminjati določil pogodbe, ampak, ali ima kdo občutek, da se drži kakšnih …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.