Putin postal premier

Foto: Žurnal24 Vladimir Putin odgovarja na vprašanja v dumi.
Potem ko ga je v sredo na položaju ruskega predsednika nasledil Dmitrij Medvedjev, je Vladimir Putin danes postal premier.
Oglej si celoten članek
Vladimir Putin je danes postal predsednik ruske vlade, potem ko ga je na tem položaju potrdil spodnji dom ruskega parlamenta, duma. Zanj je glasovalo 392 poslancev, 56 jih je bilo proti. Putina je na položaj v sredo imenoval novi ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, ki ga je po osmih letih predsednikovanja nasledil v Kremlju.

V govoru v dumi je Putin pred glasovanjem napovedal, da si bo prizadeval za spodbujanje proizvodnje nafte. Zavzel se je tudi za znižanje davkov naftnih podjetij in brzdanje inflacije. Stopnjo slednje želi novi ruski premier znižati pod deset odstotkov. Lani je inflacija v Rusiji dosegla 11,9 odstotka.

Potem ko je v sredo odstopila vlada Viktorja Zubkova, je Medvedjev za novega predsednika vlade imenoval Putina, ki je že opravil prva posvetovanja s strankami. Po besedah predsednika dume Borisa Grizlova bo Putin v svojih novih nalogah pozornost posvetil socialnim in gospodarskim vprašanjem, o katerih bo več povedal tudi v svojem današnjem nagovoru.

Z včerajšnjo slovesnostjo ob predsedniški prisegi Medvedjeva se je tako končalo Putinovo osemletno predsedovanje Rusiji, pri čemer je jasno, da bo Putin, ki je sam izbral svojega naslednika, še naprej ohranil velik vpliv v državi. Mnogi pa v dejstvu, da bo Putin postal premier in hkrati vodil najmočnejšo politično stranko v dumi, Enotno Rusijo, vidijo znamenje, da bi se lahko v Rusiji okrepila vloga parlamenta in da bi se država lahko začela razvijati v parlamentarno demokracijo po evropskem vzoru.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.