Putin razkazuje vojaško moč

Foto: EPA
Foto: EPA
Rusija danes obeležuje dan zmage nad nacizmom v drugi svetovni vojni oziroma 72. obletnico kapitulacije nacistične Nemčije. Putin ob tem izpostavlja, da Rusija lahko porazi vsakogar, ki bi jo napadel.
Oglej si celoten članek

Na paradi ob dnevu zmage, ki so jo s tribune spremljali predsednik Vladimir Putin, visoki uradniki ter peščica vojnih veteranov, je sodelovalo okoli 10.000 vojakov. Rusija je na njej prvič predstavila tudi najnovejše orožje, ki ga bodo uporabili na Arktiki, med drugim sistema za zračno obrambo pred raketami kratkega dosega Tor-M2DT ter Pancir-SA. Zaradi oblačnega vremena pa na paradi tokrat niso sodelovali helikopterji in vojaška letala.

Foto: EPA Dan zmage, Rusija

"Lekcije iz prejšnje vojne nas opominjajo, da moramo ostati pozorni in ruske oborožene sile so sposobne odvrniti kakršen koli morebiten napad," je v nagovoru zbranim na paradi poudaril Putin po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Foto: EPA Dan zmage, Rusija

"Življenje danes zahteva od nas, da povečamo obrambne zmogljivosti, a za učinkovit boj proti terorizmu, ekstremizmu, neonacizmu in drugim grožnjam je nujno sodelovanje celotne mednarodne skupnosti," je dodal. Ob tem je zagotovil, da je Rusija odprta za tovrstno sodelovanje ter da bo Moskva "vedno na strani sil miru in tistih, ki bodo izbrali pot enakopravnega partnerstva".

Foto: EPA Dan zmage, Rusija

Putin je v svojem govoru spomnil tudi na drugo svetovno vojno in dejal, da te grozne tragedije niso uspeli preprečiti predvsem zaradi toleriranja kriminalne ideologije večvrednosti ene rase in zaradi neenotnosti tedanjih svetovnih sil.

Foto: EPA Dan zmage, Rusija

"Ni bilo, ni in ne bo sile, ki bi premagala naš narod," je še zatrdil. Med drugo svetovno vojno je umrlo okoli 27 milijonov sovjetskih vojakov in civilistov, zmaga sovjetske Rdeče armade pa je vir ponosa v Rusiji.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 01:42 10. Maj 2017.

    Samo najbolj suverene države so močne in so si izbojevale svobodo, vse ostale pa so ritolizniki in kvizlingi, ki odpirajo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.