Putin se vrača v Kremelj, nasprotniki izgubljajo zagon

Foto: EPA
Foto: EPA
V Moskvi se je zbralo najmanj 20.000 ljudi na opozicijskem protestnem zborovanju pred ponedeljkovo inavguracijo Vladimirja Putina za nov predsedniški mandat. Protestnikov je sicer manj kot pred meseci, saj so nekateri izgubili zagon, potem ko jim ni uspelo preprečiti Putinove vrnitve na predsedniški položaj.
Oglej si celoten članek

Med pohodom po moskovskih ulicah so Putinovi nasprotniki vzklikali različna gesla, med drugim "Dovolj laži". Nosili pa so nosili tudi plakate z napisom "Spremembe zahtevajo solidarnost".

Ne glede na vse je bil Putin razglašen za zmagovalca volitev, v ponedeljek pa se bo vrnil v Kremelj, potem ko je po dveh mandatih med letoma 2000 in 2008 zapustil položaj predsednika in postal premier.

Današnja, v primerjavi s preteklimi protesti nizka udeležba na zborovanju, postavlja pod vprašaj zagon in pogum opozicije v boju proti Putinu, ki nasprotnike označuje za naivno mladino in lutke v rokah Zahoda.

Tudi nekateri demonstranti so danes priznali, da predstavljata razglasitev Putina za zmagovalca volitev in njegova ponedeljkova inavguracija udarec njihovi morali. "Rada bi verjela, da bo naš glas uslišan, a o tem nisem povsem prepričana," je dejala ena od zbranih.

A ko so se demonstranti danes skušali prebiti do Kremlja, je posredovala policija. Prišlo je do spopadov med demonstranti in policijo, ki je več kot 250 protestnikov "zaradi nezakonitega delovanja" priprla, med drugim tudi opozicijske voditelje Sergeja Udalcov, Borisa Nemcova in Alekseja Novalnija.

Opoziciji notranje razdrobljena

Opoziciji sicer očitajo predvsem neučinkovitost, ki ji botruje notranja razdrobljenost. Med njimi so namreč tako levičarji, zahodno usmerjeni, liberalci, nacionalisti in druge skupine. Tudi nekateri protestniki pa so tudi že izrazili jasno nezadovoljstvo zaradi pomanjkanja jasnega programa z določenimi cilji.

Kljub temu se Putinu, ki je na volitvah dobil 63,6 odstotka glasov volivcev, po mnenju poznavalcev v Kremlju obeta zahteven mandat. Med njim bo najverjetneje moral nekoliko popustiti opoziciji in se približati volivcem, če bo želel ostati v Kremlju do konca mandata.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.