Radikalni ukrep zaradi koronavirusa jemlje sapo, številni protestirajo

Foto: Epa
Foto: Epa
Navodilo nekatrih lokalnih oblasti na Kitajskem zaradi širjenja koronavirusa buri duhove.
Oglej si celoten članek

Kitajci v strahu zaradi koronavirusa. Lokalne oblasti naročajo meščanom, da se rešijo svojih hišnih ljubljenčkov, saj se bojijo, da bi bili lahko ravno oni prenašalci smrtonosnega virusa. Na nekaterih območjih so lastnikom živali dali nekaj dni časa, da se rešijo svojih živali, v nasprotnem primeru bo za to poskrbela lokalna oblast.

Kitajski strokovnjaki za nalezljive bolezni so pred tem opozorili, da bi morali tudi hišni ljubljenčki, ki so bili morda v stiku z virusom, v karanteno, kar je že tako preplašene Kitajce še bolj vznemirilo.

V istem času Svetovna zdravstvena organizacija trdi, da v tem trenutku še ni dokazov, da se virus prenaša s psa ali mačke na človeka, kar kot odgovor na ukrep nekaterih kitajskih lokalnih oblasti poudarjajo številne organizacije za zaščito živali širom sveta.

Več kot 11 tisoč okuženih

Novi koronavirus je na Kitajskem po najnovejših podatkih zahteval 259 življenj, več kot 11.000 ljudi je okuženih. Zunaj Kitajske so doslej zabeležili več kot 100 primerov okužb z novim virusom v 22 državah. Vse več držav po svetu se zato odloča za odpovedi letov v in iz Kitajske ter zavračajo tujce, ki so obiskali Kitajsko.

Vrsti držav, ki so zaradi novega koronavirusa poostrile ukrepe, so se včeraj pridružile ZDA, danes pa še Avstralija, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kitajska, ki vztraja, da širjenje virusa lahko omeji, je nezadovoljna zaradi vse večje izolacije. Kitajsko zunanje ministrstvo je tako v petek ukrepe ZDA označilo za neprijazne. "Vsekakor to ni gesta dobre volje," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal tiskovni predstavnik ministrstva Hua Chunying.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.