Radioaktivna voda že v morju

Foto: Žurnal24 Japonsko je davi stresel nov popotresni sunek z magnitudo 6,3. Epicenter je bil
V več kot 1400 šolah in vrtcih na Japonskem bodo opravili teste, s katerimi bodo preverili stopnjo sevanja. Medtem so oblasti v morje že spustile 3500 ton radioaktivne vode.
Oglej si celoten članek

Oblasti bodo teste v šolah in vrtcih opravile iz preventive, saj naj izven 30-kilometrskega radija ne bi bilo nobenega tveganja za otroke.

Radioaktivna voda že v oceanu
Delavci v poškodovani jedrski elektrarni Fukušima so v morje že spustili 3500 ton nizko radioaktivne vode od predvidenih 11.500 ton. Operater Tepco želi tako narediti prostor za močno kontaminirano vodo. Visoko radioaktivna odpadna voda se je nakopičila predvsem na območju drugega reaktorja po hlajenju.

Po zadnjih ocenah naj bi bilo te vode za okoli 60 tisoč ton. Nabrala se je v kleti reaktorske stavbe in v podzemeljskih kanalih. Tu naj bi namerili sevanje več kot tisoč milisivertov na uro, zaradi česar je onemogočena človeška dejavnost. Popoldne je sicer Tepco sporočil, da so spuščanje vode omejili.

Pazljivi pri ribah
Japonska vlada je napovedala, da bo nadzirala izpust vode v morje, Tepco pa zagotavlja, da odvržena voda ne bo vplivala na zdravje. Človek je v naravnem okolju letno izpostavljen radiaciji 2,4 milisiverta, če bi vsak dan jedel alge in druge morske sadeže z območja, kamor bodo odvrgli odpadno vodo, pa bi bil izpostavljen radioaktivnosti 0,6 milisiverta.

Prvič so določili tudi varnostni standard za dovoljeno količino radioaktivnega joda v ribah. Ljudje ne smejo uživati rib, ki vsebujejo 2000 bekerelov ali več radioaktivnega joda na kilogram. Doslej je omejitev veljala le za zelenjavo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.