Radioaktivne sledi v otroškem mleku

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
V mleku za dojenčke so na Japonskem zaznali sledi radioaktivnega cezija. Proizvajalec že odpoklical vse izdelke.
Oglej si celoten članek

Količina radioaktivnega cezija 134 in 137 je sicer globoko pod dovoljeno, a so se v podjetju Meiji odločili, da bodo odpoklicali vse mleko z rokom uporabe oktober 2012. Stopnja radioaktivnosti je bila do 31 bekerelov na kilogram, kar je pod dovoljeno mejo, ki je 200 bekerelov na kilogram mleka.

Vsebnost radioaktivnih snovi naj bi bila tako nizka, da tudi vsakodnevno uživanje mleka ne bi vplivalo na zdravje otrok. Kljub temu pa v podjetju svetujejo, naj otroci mleka ne uživajo, poroča AP. Strokovnjaki pa opozarjajo, da je pri otrocih večje tveganje za razvoj raka in drugih bolezni kot posledica izpostavljenosti sevanju.

Radioaktivne sledi naj bi bile prisotne v 400 tisoč pakiranjih mleka za dojenčke. Iz podjetja sicer točnega števila niso sporočili. Izdelek izvažajo tudi v Vietnam, a pod drugo blagovno znamko. 

Proizvajalec mleka Meiji predpostavlja, da je bilo mleko marca izpostavljeno sevanju iz jedrske elektrarne Fukušima, saj je bilo proizvedeno približno 200 kilometrov od Fukušime. Ob tem so dodali, da bi cezij lahko prišel v mleko tudi v fazi sušenja izdelka.

Do zdaj so na Japonskem poročali že o prisotnosti radioaktivnih snovi v rižu, ribah in govedini.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.