Raul Castro razmišlja o upokojitvi

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kubanski predsednik Raul Castro razmišlja o svoji upokojitvi, saj naj bi bil že star.
Oglej si celoten članek

Kubanski predsednik Raul Castro je včeraj javnost presenetil s svojo izjavo, da naj bi razmišljal o odstopu s funkcije predsednika države. Razlog za njegov odstop je starost in s tem izpolnjeni pogoji za upokojitev, pišejo na Fox News.

Novico o upokojitvi povedal pred podaljšanjem mandata

V nedeljo bi moral parlament Castru podaljšati njegov mandat na nadaljnih pet let, vendar jih je Castro s svojo odločitvijo malce prehitel. Željo po upokojitvi je izrazil na srečanju z ruskim predsednikom vlade Dimitrijem Medvedjevim. "Upokojil se bom, saj sem star že 82 let," je z nasmehom na obrazu izjavil Castro in pri tem poudaril, da ima tudi on pravico do upokojitve.

Ko so ga mediji pričeli bolj podrobno spraševati o njegovi odločitvi, pa jim je Castro odgovoril: "Kaj ste tako skeptični? V nedeljo pozorno poslušajte, saj bom imel zelo zanimiv govor."

Prebivalci Havane so skeptični

Večina prebivalcev Havane izjave predsednika "ni slišala", kljub temu da so na nacionalni televiziji predvajali njegovo srečanje z ruskim predsednikom vlade. Večina jih je glede izjave namreč precej skeptičnih.

Gospodinja iz starega dela Havane je Castrovo odločitev pokomentirala takole: "Kdo ga bo pa potem nadomestil? To se ne bo zgodilo kmalu. Zgodilo se bo šele čez pet let." Castro bo takrat star 86 let, do takrat pa bodo vse oči uperjene v njegovega nadomestnega predsednika.

Na položaju zamenjal starejšega brata

Castro je izvedel kar nekaj socialnih in gospodarskih reform, potem ko je leta 2006 začasno prevzel pooblastila predsednika republike, zaradi bolezni svojega brata Fidela Castra. Kljub temu na otoku še vedno vlada samo ena stranka.

Fidel Castro je trenutno upokojen in star 86 let, njegova podoba v javnosti pa je vedno bolj krhka.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.