Razbijali dvojezične table

Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
Postavitev dvojezičnih napisov v Vukovarju ogrožena zaradi protestnikov.
Oglej si celoten članek

V Vukovarju so na poslopja državne uprave začeli postavljati dvojezične napise v latinici in cirilici. Protestniki, ki nasprotujejo postavljanju tabel, so dve tabli po poročanju hrvaških medijev že razbili, eno pa sneli.

Pripadniki posebnih policijskih enot so mirili kakih 200 protestnikov pred policijo, pre davčno upravo pa jih je po navedbah medijev prišlo okoli sto.

Uvedbo dvojezičnih napisov v Vukovarju je v začetku leta zahtevala srbska skupnost. Ustavni zakon o pravicah narodnih manjšin namreč določa, da ima vsaka narodna manjšina, ki ima v določeni lokalni skupnosti več kot tretjino pripadnikov, lahko dvojezične napise.

Zaradi množičnih protestov, ki so potekali v Zagrebu, je hrvaška vlada uvedbo cirilice v Vukovarju spomladi že prestavila, je pa napovedala, da bo vztrajala pri izvajanju zakonov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.