Razdelili ministrstva

Foto: Žurnal24 Tsvangirai bo po novem predsednik vlade.
Ministrska mesta v novi zimbabvejski vladi, ki bo oblikovana jutri, so že razdeljena. Obe strani upata, da bo omenjeni dogovor prinesel mir v državo.
Oglej si celoten članek

V novi vladi naj bi opozicija pod vodstvom Morgana Tsvangiraja imela 16 minstrskih resorjev, stranka predsednika države Roberta Mugabeja ZANU-PF pa 15. Obe strani sta z dogovorom, ki bo uradno podpisan v ponedeljek, zadovoljni.

Podrobnosti o pogajanjih niso bila na voljo, kljub temu pa je bilo moč slišati, da bo nadzor nad policijo imela opozicija, medtem ko bo vojska še naprej v rokah Mugabeja. Tako policija kot vojska sta odigrali pomembno vlogo v nasilju nad Mugabejevimi nasprotniki.

Vsi si želijo, da bi vlada lahko čim prej začela z delom in tako pripomogla k umiritvi situacije v državi, kjer je vroče že vse od marčevskih predsedniških volitev. Nova vlada bo imela več pooblastil, s katerimi bo zmanjšala moč predsednika Mugabeja. Tsvangirai bo postal predsednik vlade, ki mu bosta ob strani stali dva podpredsednika. “Zimbabve ostaja močno razdeljen,“ še opozarja opozicijski odvetnik David Coltart.

Pogovori o delitvi oblasti so se začeli po propadlem junijskem drugem krogu predsedniških volitev, v katerem je zmagal Mugabe. Mugabe si je glasove državljanov zagotovil tudi z ustrahovanjem, zaradi česar je mednarodna javnost volitve močno kritizirala.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.