Razrešena Hitchcockova skrivnost

Raziskovalci so prepričani, da je krivec strup. In alge.
Oglej si celoten članek

Poleti leta 1961 je Alfreda Hitchcocka precej vznemiril dogodek v zalivu Monterey Bay v Kaliforniji. Ptice z morja so se zagnale v hiše ...

To je bil odločilen dogodek na poti k nastanku enega izmed Hitchockovih manj strašljivih, a toliko bolj kultnih filmov. Ameriški filmski inštituti film Ptiči uvrščajo med najboljše in najpomembnejše trilerje minulega stoletja.

Znanstveniki naj bi zdaj ugotovili, kaj je množico ptic tedaj gnalo v neobičajno početje, ki je dejansko prestrašilo prebivalce ob ameriški tihomorski obali, piše spletni Time. "Prepričana sem, da so bili ptiči zastrupljeni," je za USA Today povedala Sibel Bargu z državne univerze v Louisiani. Ekipa  Bargujeve je vnovič pregledala vsebino želodcev želv in morskih ptičev, ki so jih v znanstvene namene leta 1961 izlovili na območju zaliva Monterey Bay, navaja Time. Pri preiskavi pol stoletja kasneje so našli sledi strupenih alg, ki bi lahko živalim povzročile živčne in možganske poškodbe. Ptiči, ki so s samomorilskim vedenjem v 60. letih prestrašili prebivalce ob obali, so po vsej verjetnosti jedli tudi z algami kontaminirane ribe in lignje.

Do podobnega zaključka je po pisanju revije Time prišla tudi študija leta 2008, ki je ob tem nakazala, da bi lahko bil pojav strupenih alg posledica uhajanja strupenih snovi iz rezervoarjev ob novozgrajenih domovih, ki so tedaj ob kalifornijski obali rasli kot gobe po dežju.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 11:56 30. December 2011.

    ja zgleda , da je pa imel človek prste vmes(kot vedno)

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.