Rdeča tiralica za Assangea

Foto: Žurnal24 Julian Assange (Foto: Reuters)
Rdeče obvestilo za aretacijo Assangea. Interpol na podlagi švedskega naloga vse svoje članice pozval k aretaciji ustanovitelja WikiLeaks.
Oglej si celoten članek

Švedsko tožilstvo je 18. novembra izdalo nalog za aretacijo Assangea, ki ga sumijo poskusa posilstva in spolnega nadlegovanja.

Assange, ki se skriva neznano kje, se je na odločitev tožilstva pritožil, vendar ga lahko države, dokler ne bo sprejeta odločitev o pritožbi, aretirajo in izročijo Švedski, po navedbah STA poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Aretacija zaradi jeznih Američanov?
Britanski odvetnik Assangea Mark Stephens je danes dejal, da bi lahko bil Interpolov nalog za aretacijo Assangea povezan z jezno ameriško reakcijo ob razkritju tisočerih dokumentov State Departmenta.

Rdeče obvestilo za Assangea
Interpol je izdal tako imenovano rdeče obvestilo za aretacijo Assangea. Z rdečim opozorilom Interpol zgolj obvesti svojih 188 članic o osumljeni osebi, za katero je razpisana tiralica. Vsaka država potem sama odloči, kako se bo odzvala, pa poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Po Stephensovih besedah gre za "preganjanje" in ne "kazenski pregon" Assangea. V tem trenutku ni dokazov, ki bi nakazovali na povezavo med sumi posilstva in zadevo, zaradi katere je Interpol izdal tiralico, poroča AFP.

Kljub temu, da švedsko tožilstvo doslej ni vložilo formalne obtožnice proti Assangeu, pa zatrjuje, da želi Assangea prijeti, ker ga doslej ni moglo zaslišati. Stephens je ob tem opozoril, da Assange doslej ni prejel formalnega obvestila o obtožbah, ki mu jih očitajo, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Assange razkril številne tajne dokumente
Julian Assange je sicer Avstralec, vendar je večinoma živel v Evropi, nazadnje pa so ga videli v Veliki Britaniji. V torek je po skypu z neznanega kraja dal intervju za revijo Time.

WikiLeaks je ta teden začel objavljati novo serijo dokumentov, okrog četrt milijona ameriških diplomatskih depeš. Številne države na čelu z ZDA so razkritje zaupnih informacij in vsebine diplomatskih pogovorov ostro obsodile, češ da ogroža stabilnost v svetu.

Ekvador pa je medtem umaknil svojo ponudbo ustanovitelju WikiLeaksa za bivanje v državi. Ekvadorski predsednik Rafael Correa je namreč danes umaknil ponudbo, ki jo je pred dvema dnevoma dal namestnik zunanjega ministra Kintto Lucas. Ta je v ponedeljek na spletni strani Ecuadorinmediato sporočil, da so Assangeu pripravljeni "brez težav in brez postavljanja pogojev" izdati dovoljenje za bivanje v državi.

Kot je pojasnil ekvadorski predsednik, je šlo zgolj za Lucasovo "osebno izjavo". Da je povabilo Assangeu podprl tudi zunanji minister Ricardo Patino, Correa ni omenil, poroča nemška tiskovna agencija DPA. "Nikdar ne bomo podprli kršenja pravne države," je še poudaril Correa. Ekvador si sicer že dlje časa prizadeva za izboljšanje odnosov z ZDA, še navaja DPA.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.