Rekordna afganistanska žetev

Foto: Žurnal24 Svet so v zadnjih letih preplavili opijati iz Afganistana.
Proizvodnja opija v Afganistanu je dosegla strah vzbujajoče rekordne vrednosti. Samo v zadnjem letu je narasla za več kot tretjino.
Oglej si celoten članek

Poročilo Združenih narodov ugotavlja, da se je količina proizvedenega opija, iz katerega izdelujejo heroin, v zadnjih dveh letih zaradi ugodnih vremenskih razmer podvojila, saj je s polji maka, na katerih gojijo opij, zasejanih že 193.000 hektarjev površin, provinca Helmand pa je postala največje svetovno gojišče opija. Iz države, ki jo že dlje časa pretresajo nemiri, tako na svetovno tržišče prihaja večina surovine za prepovedane opijate, v prvi vrsti za heroin.

Boj proti nasadom opija, s pomočjo katerih domačini v sicer zelo revni državi kujejo velike dobičke, je kljub milijardam dolarjev pomoči in akcijam tujih čet, ki delujejo v okviru Isafa, tako vsaj zaenkrat zaman.

Tako množična proizvodnja naj bi bila možna tudi zaradi podkupljivosti afganistanskih oblasti, ki ob neučinkovitih programih boja proti nasadom dopuščajo proizvodnjo opija. Poglavitno vlogo pri proizvodnji naj bi sicer imeli talibani, ki so bili leta 2001 vrženi z oblasti, zdaj pa svoj boj proti uradni oblasti in tujim četam, med njimi tudi slovenskim, financirajo predvsem z velikimi dobički iz trgovine z mamili.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.