Relikvije apostola Petra prvič na ogled

Foto: EPA Papež Frančišek Foto: EPA Papež Frančišek Foto: EPA Papež Frančišek Foto: EPA Papež Frančišek Foto: EPA Papež Frančišek
Dva tisoč let stare relikvije prvega papeža in apostola Petra so danes v Vatikanu sploh prvič pokazali javnosti.
Oglej si celoten članek

Papež Frančišek je na Trgu svetega Petra v Vatikanu danes daroval mašo ob koncu leta vere, ki ga je oktobra lani razglasil tedanji papež Benedikt XVI. Ob tej priložnosti so v Vatikanu tudi prvič doslej javnosti pokazali posodo z relikvijami svetega Petra, ki naj bi bile stare skoraj dve tisočletji.

Ob tej priložnosti je papež Frančišek blagoslovil skrinjico, v kateri hranijo domnevne relikvije svetega Petra. Gre za osem drobcev kosti, dolgih dva do tri centimetre, ki so jih arheologi izkopali v 40. letih 20. stoletja pod vatikansko baziliko svetega Petra. Papež Pavel VI. je leta 1968 odločil, da obstajajo zadostni dokazi, da gre zares za kosti prvega papeža Cerkve.

Dragocene relikvije, ki so načeloma že vse od leta 1971 varno spravljene v majhni kapeli v papeževih prostorih, so sicer že dolgo predmet vročih razprav med zgodovinarji in arheologi. DNK dokazov o tem, da gre zares za posmrtne ostanke enega od apostolov Jezusa Kristusa, namreč ni.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.