Režim Kim Džong Una pred zlomom?

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kitajska je ena izmed redkih držav, ki jih Severna Koreja lahko vpiše na listo zaveznic. Kitajci naj bi kljub temu šteli dneve vladavine Kim Džong Una.
Oglej si celoten članek

Glede na tajne dokumente, ki so te dni pricurljali v javnost, objavili pa so jih japonski mediji, je kitajska vojska začela pripravljati načrte za odziv za morebitno popolno rušenje režima Kim Džong Una.

Scenarij naj bi potekal v več fazah: kitajski vojaki bi po zrušenju režima polovili kompletno severnokorejsko vodstvo, za primer nemirov na meji s Kitajsko pa bi že prej pripravili centre za zatočišče beguncem. Severnokorejsko vodstvo bi prijeli in mu nudili zatočišče, vendar v prvi vrsti zato, da bi onemogočili severnokorejsko vojsko, ki bi tako ostala brez resnega vodstva. Kitajski vsekakor ni v interesu, da bi imela vojaške spore na 1.400-kilometrski meji s Severno Korejo. Iz dokumentov je razvidno, da kitajski generali zahtevajo poostren nadzor meje. V Pekingu naj bi namreč verjeli, da utegnejo "tuji elementi" kmalu sprožiti zrušenje režima.

"Iz izkušenj rušenj nekih drugih diktatorjev, kot je nekdanji libijski voditelj Gadafi, lahko zaključimo, da čim bolj je režim totalitaren, tem težji, vendar hkrati hiter je njegov padec," je za Telegraph povedal Jun Okumura z japonskega inštituta za globalna vprašanja.

Japonski politični strokovnjak dodaja, da trenutek, v katerem so v javnost pricurljali kitajski tajni dokumenti, nedvomno ni naključen; zeleno luč za to dejanje je zagotovo prižgal prav Peking. Okumura je dodal, da se je nekaj podobnega zgodilo že pred 20 leti, k se je zdelo, da je na robu propada takratni režim Kim Džong Ila.

Pred nekaj dnevi je Peking Pjongjang opozoril pred morebitnim četrtim jedrskim poskusom, o katerem se špekulira zadnjih nekaj tednov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 18:25 12. Maj 2014.

    Fantje in dekleta!! Ena super igra za krajšanje časa!! :))<br /><br />Pridite in dokažite, da ste tudi vi slovenski orli! …

  • Men se to ne zdi neka spektakularna novica. Konec koncev mora vsaka vojska vedno pričakovat in planirat za najslabši možni …

  • 19:45 6. Maj 2014.

    Tableto vzami, psihič!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.