Rusija in Kitajska prišli do tajnih podatkov

Foto: EPA
Foto: EPA
Strah pred razkritjem: Britanci odpoklicali svoje agente. Predstavnik britanskega ministrstva: "Snowden ima krvave roke."
Oglej si celoten članek

Rusija in Kitajska sta dešifrirali več kot milijon tajnih podatkov ZDA in Velike Britanije. Gre za informacije, ki jih je ukradel Edward Snowden, ki je kot računalniški strokovnjak delal za Cio, ameriško agencijo za nacionalno varnost NSA in DIA. Snowden se od junija 2013 skriva Rusiji, ki mu je odobrila azil.

Pri dešifriranih podatkih naj bi šlo predvsem za informacije o metodah delovanja tajnih služb, a tudi o identitetah britanskih in ameriških tajnih agentov. "Vedo, kako delujemo,“ je povedal predstavnik britanske vlade. Gre za velik strateški udarec, ki je lahko za ZDA in Veliko Britanijo nevaren, še pišejo mediji.

Britanska tajna služba MI6 se je zato odločila, da iz varnostnih razlogov sredi operacij v tujini odpokliče agente. Čeprav viri blizu britanski vladi pravijo, da nimajo dokazov, da je bil kakšen agent zaradi razkritja že poškodovan ali ubit, je član britanskega ministrstva za notranje zadeve izjavil, da ima "Snowden krvave roke".

Kibernetska vojna vse hujša

Pred kratkim so domnevno kitajski hekerji prišli do podatkov o 14 milijonih civilnih uslužbencev vlade, poleg tega pa naj bi ukradli tudi podatke o vojakih in obveščevalcih.

Kraja informacij o vojakih in obveščevalcih je posebej občutljiva, ker so računalniški vlomilci prišli do podatkov na standardnem obrazcu 86. To je obrazec, ki ga mora izpolniti vsak, ki dobi zeleno luč do posebej zavarovanih podatkov.

Na njem so osebna vprašanja o morebitnem uživanju mamil, alkohola, premoženju, dolgovih, spolni usmerjenosti, aretacijah, sorodnikih, prijateljih in tako naprej. Vlada želi s tem obrazcem preveriti kandidate za visoke položaje, da kasneje ni presenečenj in škandalov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.