Rusija nadaljuje izkrcavanje

Foto: Reuters
Foto: Reuters
V Ukrajini na Krimu pričakujejo nedeljski referendum. Protesti v Donecku so zahtevali smrtno žrtev. Hekerji nad uradno stran Kremlja.
Oglej si celoten članek

Z ruske vojne ladje so v bližini Sevastopola razložili večje število ruskih vojakov, tovornjakov in najmanj eno oklepno vozilo. Rusija tako krepi prisotnost svojih sil na Krimskem polotoku, kjer bo v nedeljo potekal referendum o priključitvi Rusiji.

V protestih umrl 22-letnik

V Donecku na vzhodu Rusije so v četrtek zvečer izbruhnili nemiri in spopadi med proukrajinskimi in proruskimi demonstranti. Pri tem je bil ubit 22-letni ukrajinski protestnik, ki se je udeležil zborovanja v podporo enotnosti Ukrajine. Umrl je zaradi vbodnih ran.

Zborovanje približno tisoč udeležencev je potekalo relativno mirno, dokler jih ni napadlo kakih 2.000 udeležencev proruskega zborovanja v tem mestu na jugovzhodu Ukrajine. V protestih je bilo ranjenih 16 ljudi.


Doneck, ki velja za trdnjavo odstavljenega predsednika Viktorja Janukoviča, že ves teden pretresajo množični protesti;že pred tem so nastajali med proruskimi in proukrajinskimi demonstranti. Proruski protestniki so med drugim napadli poslopje regionalne vlade.

Ministra v Londonu o krizi

Medtem je v London že prispel ameriški državni sekretar John Kerry, ki naj bi se še danes sestal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, verjetno na zadnjih pogovorih o krizi v Ukrajini pred nedeljskim referendumom o priključitvi ukrajinskega polotoka Krim Rusiji.

Zakonitost krimskega referenduma proučuje tudi Beneška komisija Sveta Evrope, ki bi lahko svojo odločitev prav tako sprejela že danes.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.