Putinov princ Vladimir bo strah in trepet morij in celine

Foto: Profimedia
Rusija oziroma njen vodja Vladimir Putin sta korak bližje najnaprednejšemu morskemu orožju doslej, ki lahko uničuje mesta, oddaljena celo več kot 9.300 kilometrov.
Oglej si celoten članek

Pred dnevi so v ladjedelnici Severodvinsk na severu Rusije iz suhega doka spravili v morje novo podmornico, krščeno za Kneza Vladimirja. Čeprav nosi ime po zgodovinskem in zelo bojevitem princu, je jasno, da napeljuje tudi na zdajšnjega voditelja Rusije Vladimirja Putina, saj bi se morala podmornica po prvotnih načrtih imenovati Sveti Nikolaj. 

Nova jedrsko gnana podmornica je resnično nekaj posebnega in naj bi s svojimi sestrami učinkovito skrbela za uveljavljanje ruskih interesov na morju. Gre za tip borei-A (projekt 955A), oziroma drugo generacijo razreda borei, iz katerega po morju od leta 2013 v operativni rabi že plujejo tri podmornice. Ena izmed njih je tudi Vladimir Monomah, ki je prikazana na zgornji fotografiji.

Novinka pa ima v primerjavi s svojimi sestrami znatno spremenjen trup, zaradi česar lahko namesto 16 nosi kar 20 balističnih raket dolgega dosega. 

Ker bodo uporabljali najnovejši tip balističnih raket tipa Bulava, na katero lahko hkrati namestijo po 10 jedrskih bojnih konic, bo ena sama podmornica lahko skupaj nosila kar 200 bojnih konic. To je približno toliko, kot šteje celotni jedrski arzenal Velike Britanije, ki je za Rusijo, ZDA, Francijo in Kitajsko peta jedrska sila po vrsti.

Rakete Bulava imajo operativni doseg med 8.000 in 8.300 kilometri, lahko pa dosegajo tudi cilje, oddaljene nad 9.300 kilometrov. To je za okoli četrtino več, kot zmorejo ameriške balistične rakete na podmornicah konkurenčnega razreda ohio. 

Knez Vladimir sicer kljub strahotnemu oborožitvenem potencialu ne bo največja ruska podmornica, saj je z dolžino okoli 170 metrov in posadko okoli 110 mož nekoliko manjša od prejšnjega tipa podmornic razreda tajfun, ki je postala javno bolj znana zaradi nesreče Kurska. Vendar slednje niso bile niti približno tako oborožene, niti tako hitre. Razred borei je znan tudi po svoji napredni gradnji, ki omogoča zelo tiho delovanje in potopitev vse do 450 metrov globine, kar je precej več od ameriških tekmic. Hitrost, ki jo lahko dosegajo pod vodo, je kar 30 vozlov (56 km/h). 

Na Vladimirju morajo po "suhem" krstu sedaj opraviti še vsa končna dela, nato pa se bodo pričela testiranja in bo podmornica že prihodnje leto postala del tihomorske flote. V naslednjih letih naj bi skupno izdelali pet podmornic tipa burei-A, vsaka pa bo stala okoli 800 milijonov dolarjev (670 milijonov evrov).

To ni nič v primerjavi z ameriškim tipom ohio, saj je vsak primerek (18 izdelanih in aktivnih) ZDA stal kar 2 milijardi dolarjev (1,6 milijarde evrov). Tudi ZDA že snujejo novo generacijo podmornic, v podmorsko tekmo pa se je zadnja leta vključila tudi Kitajska.

Sumljivo Mornarica preiskuje sumljiv zvok

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 22:28 26. November 2017.

    Rusi nikoli ne bodo imeli financ, da bi v svetu ovirali Z.D.A pri njihovem zločinskem početju. Rusom je to uspelo …

  • 17:18 26. November 2017.

    Medcelinske rakete se iztreljujejo iz celin na celine. Iz zašćitenih iztrelišč. Lovke podmornic jo hitro najdejo in uničijo.

  • 14:53 26. November 2017.

    Huda tehnologija kot na Kursku....prvi torpedo ki izstrelijo ubijejo sami sebe.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.