Ruska pipica se zapira

Foto: Žurnal24 Rusija je zaradi spora glede plačila dolga dnevno dobavo plina Belorusiji zmanjš
Rusija je zaradi spora glede plačila dolga dnevno dobavo plina Belorusiji zmanjšala za 30 odstotkov. Belorusija grozi, da bo za domače potrebe prisiljena uporabiti plin, namenjen Evropi.
Oglej si celoten članek

Moskva je dobavo plina Minsku v ponedeljek sprva zmanjšala za 15 odstotkov, če stranema v prihodnjih dneh ne bo uspelo najti rešitve glede plačila dolga, pa bo Rusija dobavo plina zmanjšala do 85 odstotkov. V Gazpromu ob tem zagotavljajo, da ni potrebe za zaskrbljenost evropskih potrošnikov.

Grožnje Belorusije
Beloruska vlada je Gazprom v pismu sicer obvestila, da bo v primeru nadaljnjega zmanjšanja dobave plina za domače potrebe prisiljena uporabiti plin, namenjen v Evropo. To so danes potrdili tudi v Gazpromu. "Pismo se konča z grožnjo, da bo Belorusija v primeru nadaljnjega zmanjšanja dobave plina uvedla ukrepe, povezane z umikom plina iz tranzitnega sistema," je povedal tiskovni predstavnik podjetja Sergej Kuprijanov.

Slovenija ne bo oškodovana
Iz Geoplin plinovodov so sporočili, da dobavitelja zemeljskega plina Geoplin Ljubljana in Adriaplin ne transportirata plina prek Belorusije.
Transportna pot ruskega zemeljskega plina za potrebe Slovenije poteka v smeri iz Rusije prek Ukrajine, Slovaške in Avstrije, kjer vstopa pri Ceršaku v Slovenijo.

Spor je izbruhnil, ker Belorusija Rusiji še vedno ni uspela poplačati dolga v višini 192 milijonov dolarjev. Minsk sicer trdi, da tudi Gazprom Belorusiji dolguje denar – za prenos plina prek beloruskega ozemlja v Evropo naj bi ji dolgoval več kot 200 milijonov dolarjev.

Nova plinska vojna?
EU preko beloruskega ozemlja dobi približno 20 odstotkov plina. Gazprom je sicer zagotovil, da Evropa spora z Belorusijo ne bo čutila, medtem ko analitiki dodajajo, da morebitne motnje v dobavi plina ne bi privedle do velike škode, saj je povpraševanje po plinu poleti manjše.

Analitiki hkrati opozarjajo, da bi lahko izbruhnila "nova plinska vojna", češ da želi Kremelj z zmanjšanjem dobave plina kaznovati beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, ki je v minulih mesecih nakazal željo po približanju Evropi, s čimer je močno razjezil Moskvo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.