Ruske banke izključili iz sistema Swift. Kaj to pomeni za komitente Sberbank?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Zahodne zaveznice, vključno z Evropsko unijo, so dosegle dogovor o nizu novih finančnih sankcij proti Rusiji zaradi njene agresije nad Ukrajino. Te vključujejo tudi izključitev določenih ruskih bank iz plačilnega sistema Swift.
Oglej si celoten članek

Ukrepanje proti ljudem in pravnim osebam, ki prispevajo k vojni

V skupni izjavi so se Evropska komisija, Francija, Nemčija, Italija, Velika Britanija, ZDA in Kanada zavezale, da bodo zagotovile umik določenih ruskih bank iz združenja za svetovno medbančno finančno telekomunikacijo Swift.

"To bo zagotovilo, da bodo te banke odrezane od mednarodnega finančnega sistema, in bo škodovalo njihovi zmožnosti, da delujejo globalno," so zapisale v sporočilu, ki so ga med drugim poslali iz Bruslja in Bele hiše. Države in Evropska komisija so napovedale tudi sankcije, ki bodo ruski centralni banki onemogočile uporabo svojih mednarodnih rezerv na način, ki bi spodkopal učinek njihovih sankcij.

Zavezale so se še ukrepanju proti ljudem in pravnim osebam, ki prispevajo k vojni v Ukrajini in škodljivim dejavnostim ruske vlade, zlasti v luči omejitve prodaje t. i. zlatih potnih listov. S pomočjo teh so namreč lahko bogati Rusi, povezani z rusko vlado, postali državljani drugih držav in tako pridobili dostop do njihovih finančnih sistemov.

Okrepitev usklajevanja pri delovanju proti dezinformacijam in drugim oblikam hibridne vojne

Že v prihodnjem tednu nameravajo oblikovati tudi posebno transatlantsko delovno skupino, ki naj bi zagotovila učinkovito uresničevanje finančnih sankcij, tako da bi prepoznali in zamrznili premoženje posameznikov in družb, ki obstajajo znotraj njihovih pristojnosti.

Obenem pa načrtujejo tudi okrepitev usklajevanja pri delovanju proti dezinformacijam in drugim oblikam hibridne vojne, so še zapisali v skupni izjavi.

Kot je po videokonferenci z voditelji sodelujočih držav sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, bo sedaj voditeljem držav članic EU predlagala te nove ukrepe, s katerimi naj bi "okrepili naš odziv na rusko invazijo na Ukrajino in ohromili Putinovo zmožnost financiranja svojega vojnega stroja".

Kaj to pomeni za komitente Sberbank?

Sberbank banka še vedno posluje kot običajno ter zagotavlja svoje produkte in storitve vsem svojim strankam, sporočajo. "Sberbank banka d.d. pripada skupini Sberbank Europe - evropski finančni instituciji z evropsko bančno licenco. Sberbank banka d.d. je slovenska banka, ki posluje na lokalnem trgu in primarno oskrbuje stranke na lokalnem trgu ter je pod nadzorom centralne banke Republike Slovenije - Banke Slovenije in Evropske centralne banke (ECB)," pojasnjujejo.

Dodajajo, da sicer nenehno spremljajo razmere, povezane z razvojem rusko-ukrajinske krize, ter so v stalnem stiku z lastnikom, družbo Sberbank Europe AG s sedežem na Dunaju.

Vsaka banka, ki posluje na slovenskem trgu, je podvržena slovenski in evropski bančni regulativi, ki ves čas nadzira kapitalsko ustreznost bank. Vse vloge državljanov v slovenskih bankah so zavarovane do višine 100 tisoč evrov oziroma je ta znesek vključen v sistem jamstvenih vlog. Zato razlogov za takojšnji dvig gotovine ali zaprtje bančnega računa ni.

Slovensko Sberbank naj bi sicer kmalu prevzela Gorenjska banka, poročajo mediji.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 19:32 27. Februar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • 15:02 27. Februar 2022.

    Dragi moji, mino grede, Sberbank je 24% lasti ameriških bank. Kdo sebi strelja v koleno???

  • 14:37 27. Februar 2022.

    fantje in seveda moje drage dame (plevel v oblik kopriv in blitve izuzet )evo en nasvet, upam da mi bo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.