Ruski protiukrepi. Za zdaj.

Foto: EPA
Foto: EPA
Ruske bombnike, ki v Siriji izvajajo antitroristične akcije, bodo poslej spremljali lovci, je napovedala Moskva, ki prekinja vse vojaške stike s Turčijo. Turčija se brani, češ da je le branila svojo varnost. Putin danes z ostrimi besedami nad turške voditelje.
Oglej si celoten članek

Težava ni v tragediji, katere priča smo bili včeraj, je dan po sestrelitvi ruskega letala na turško-sirski meji povedal ruski predsednik Vladimir Putin. Težava je globje narave, je poudaril.

"Težava je veliko globja. Opažamo, da zdajnje turško vodstvo že leta sledi dobro premišljeni politiki podpore islamizacije svoje države," je po poročanju agencije Reuters dan po sestrelitvi ruskega letala izpostavil ruski predsednik Putin.

Rusija krepi vojaško prisotnost v Siriji

Ruski general Sergej Rudskoj je po včerajšnjem incidentu na turško - sirski meji, ko so Turki sestrelili rusko vojaško letalo, napovedal, da je rusko obrambno ministrstvo sprejelo več varnostnih ukrepov. V prvi vrsti bodo ruske bombnike po incidentu spremljali ruski lovci, Rusija bo okrepila protiraketno obrambo, poleg tega prekinja vojaške stike s Turčijo.

"Dejanje Turčije predstavlja kršenje mednarodnega prava, ki bo za seboj potegnilo resne posledice. Predstavlja neposredno kršenje memoranduma o preprečevanju incidentov v Siriji, ki je podpisan z ZDA in ki se tiče vseh članic koalicije, ki jo vodi Amerika, vključujoč Turčijo," je pri tem poudaril general ruske vojske Sergej Rudskoj.

Slovenski veleposlanik pri zvezi Nato Jelko Kacin je v sinočnjem pogovoru za Odmeve povedal, da je po podatkih Nata rusko letalo večkrat kršilo turški zračni prostor in se ni odzivala na števila opozorila s turške strani. 

Turčija se brani

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes izpostavil, da si Turčija ne želi zaostrovanja z Rusijo po sestrelitvi ruskega letala na turško-sirski meji.

"Nimamo nobenega namena zaostrovati tega incidenta. Mi samo branimo svojo varnost in pravice naših bratov," je dejal Erdogan v govoru v Istanbulu. "Turčija ni bila nikoli naklonjena napetostim in krizi, vedno je bila in bo naklonjena miru in dialogu," je poudaril.

A v isti sapi je dodal: "Nihče ne more pričakovati, da bomo molčali, ko sta kršeni naša obmejna varnost in naša suverenost."

Foto: EPA Sestreljeno rusko letalo

Obama: Pa bi ciljali IS!

Ameriški predsednik Barack Obama je glede tega po včerajšnjem sestanku s francoskim predsednikom Francoisem Hollandom poudaril, da bosta morala situacijo rešiti Turčija in Rusija sama, pri tem pa pripomnil: "V kolikor bi se Rusija osredotočala le na boj zoper Islamsko državo, bi bilo manj prostora za napake."

Ameriški predsednik je še napovedal, da bo koalicija zahodnih držav pod vodstvom ZDA okrepila dejavnosti, ki jih že izvaja v Siriji in Iraku. Okrepili naj bi zračne napade na položaje Islamske države, pomagala pri urjenju lokalnih prebivalcev za boj proti IS ter okrepila tudi humanitarne in diplomatske aktivnosti.

Foto: EPA Sestreljeno rusko letalo

Pilot in še en ruski vojak mrtva

Potem ko je bilo rusko letalo Su-24 zadeto, sta se pilot in kopilot izstrelila; ko sta se s padali spuščala na tla, so turkmenski vojaki, ki se v Siriji bojujejo zoper predsednkov režim, streljali nanju in pri tem enega ubili. Tako so sporočili prek spletnih omrežij.

Ruske oblasti so potrdile, da je bil pilot mrtev še preden je s padalom dosegel tla, nič pa niso sporočili o usodi drugega člana posadke sestreljenega letala. Sporočili so le, da je bil med reševalno akcijo ubit še en ruski vojak.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 21

  • 15:50 26. November 2015.

    Ob tem bi bilo potrebno povedati tudi : KACIN ne seri , nismo bebci !

  • 07:48 26. November 2015.

    Turčija podpira islamizacijo?.. a je to sploh vprašanje? Turčija je islamska država... a smo turške vpade že pozabili?

  • 16:49 25. November 2015.

    Za to, ker Turki podpirajo ob meji živeča plemena, ki so proti Sirskemu predsedniku!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.