Rusi nad Barentsovim morjem prestregli norveško izvidniško letalo

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Odnosi med Norveško in Rusijo so se od začetka vojne v Ukrajini precej zaostrili.
Oglej si celoten članek

Rusko lovsko letalo MiG-31 je nad Barentsovim morjem prestreglo norveško izvidniško letalo P-3C Orion, je danes sporočil ruski nacionalni center za obrambne operacije. Kot so dejali, niso dovolili, da bi norveško letalo prešlo rusko mejo in se je kasneje obrnilo, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

"Posadka ruskega lovca je tarčo v zraku prepoznala kot pomorsko patruljno letalo norveških zračnih sil P-3C Orion in ga zasenčila nad Barentsovim morjem. Ni dovolila, da bi prišlo do kršitve državne meje Ruske federacije," so sporočili iz centra in dodali, da se je ruski lovec v bazo vrnil po tem, ko je norveško letalo naredilo obrat stran od ruske meje.

"Let ruskega lovca je potekal v skladu s strogimi zahtevami glede uporaba mednarodnega zračnega prostora nad nevtralnimi vodami, ne da bi prečkal zračne poti ali letel nevarno blizu tujih letal," so še navedli pri centru.

Odnosi so se zaostrili

Odnosi med Norveško in Rusijo so se od začetka vojne v Ukrajini precej zaostrili. Konec novembra je rusko zunanje ministrstvo na zagovor poklicalo norveškega veleposlanika v Moskvi, potem ko so norveške oblasti zaradi uporabe brezpilotnih letalnikov pridržale več ruskih državljanov.

Sodišče v mestu Tromso na severu Norveške je prav tako sodilo Andreju Jakuninu, sinu nekdanjega šefa ruskih železnic in domnevnega zaupnika ruskega predsednika Vladimirja Putina, ker je ta med obiskom arhipelaga Svalbard uporabil dron. Ruska ambasada v Oslu je oktobra ravnanje norveških oblasti označila za psihozo, pred nekaj dnevi pa je sodišče razsodilo v Jakuninovo korist.

Državi si sicer poleg slabih 24 kilometrov morske meje na skrajnem severu Evrope delita tudi 198 kilometrov dolgo kopensko mejo.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 20:38 12. December 2022.

    Iz napisanega ni moč razbrati nobenega dokaza, da je norveško izvidniško letalo sploh imelo namen preleteti rusko mejo, zato se …

  • 19:29 12. December 2022.

    Norvežani so precej rusofobni in ta posnetek precej lepo opiše odnose med Norveško in Rusijo: https://www.youtube.com/watch?v=kKIh3UHjupM

  • 18:20 12. December 2022.

    Lahko bi ga po vseh vojaških pravnih normah spustili preko meje .....in ga sestrelili...Saj bolj pljuvat jih itak ne morejo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.