S 5G hitrejša in boljša zdravstvena diagnostika

Foto: Profimedia Operacija Foto: Epa Tehnologija 5G Foto: Profimedia Operacija Foto: Profimedia Operacija
Staranje prebivalstva, neučinkovitost zdravstvenih sistemov, neenakomerna razporeditev zdravstvene oskrbe, dolge čakalne vrste v bolnišnicah, vse to so izzivi, ki kličejo po novih rešitvah v zdravstvu, tudi tehnoloških. Zato IT industrija za področje zdravstva nenehno išče nove načine, kako bi lahko napredna tehnologija igrala bolj pomembno vlogo. Tako trg pametnega zdravstva po vsem svetu vztrajno raste. Vrednost industrije pa je ocenjena že na 400 milijard ameriških dolarjev.
Oglej si celoten članek

Med novimi tehnologijami, ki bodo izjemno pospešile in izboljšale kakovost storitev in aplikacij v pametnem zdravstvu je 5G. Ta bo odprla nova obzorja predvsem pri zdravljenju na daljavo, ki pacientom med drugim omogoča, da se povežejo z zdravniki in drugimi izvajalci zdravstvenih storitev ter z njimi komunicirajo prek videa ali pogovora v živo.

Velika priložnost za zdravljenje na daljavo

In ker 5G obljublja, da bo prinesel zelo visoke hitrosti z nizko zakasnitvijo, možnost povezanosti velikega števila naprav v omrežje, ogromne količine prenosa podatkov v kratkem času, se bodo aplikacije za zdravljenje na daljavo dramatično izboljšale.

S tem bosta boljši kakovost oskrbe in preventiva, saj bo množica podatkov, ki bo šla z različnih naprav za spremljanje zdravstvenega stanja po omrežju do zdravstvenih ustanov v realnem času omogočila boljšo diagnostiko in pravočasno ukrepanje.

Tovrstne rešitve so dobrodošle za paciente, ki ne morejo pogosto potovati do svojih zdravnikov. Tehnologija 5G jim bo omogočila, da jih ti „obiščejo“ prek sistemov prisotnosti na daljavo. Tako bodo lahko kritične zdravstvene storitve za kronične bolnike izvajali preko 5G omrežja, brez skrbi o omrežnih izpadih, prekinitvah povezave in zakasnitvah. Za mnoge bi to lahko pomenilo razliko med življenjem in smrtjo.

Foto: Profimedia Operacija

Študija Market Research Future je pokazala, da naj bi trg telemedicine od leta 2017 do 2023 naraščal 16,5-odstotno, in to je vzporedno z nastankom in uvajanjem tehnologije 5G. Leto 2019 šteje za prvo leto komercializacije 5G, v prihodnjem letu pa je pričakovati še pospešeno širitev novega mobilnega omrežja in z njim tudi storitev.

Kitajska je med prvimi, ki je podelila licence za komercialno rabo 5G, pred kratkim pa so državni operaterji že začeli ponujati storitve 5G. Vse to vpliva tudi na rast zdravstvenih rešitev, povezanih s 5G. Pri tem prednjači Huawei, ki sodeluje z omrežnimi operaterji in bolnišnicami, s katerimi v številnih projektih testira rešitve pametnega zdravstva. Tako skoraj 100 bolnišnic že raziskuje možnosti, ki jih v zdravstvo prinaša nova generacija mobilnega omrežja 5G, predvsem na področjih oddaljene medicinske diagnostike, mobilne zdravniške vizite, reševanja v nujnih primerih in medbolnišničnega spremljanja pacientov.

Možne operacije na daljavo

Nizka latenca in velika pasovna širina 5G omrežij sta že omogočila prvo operacijo na daljavo. Zdravniki na Kitajskem so s pomočjo robotov, visokoločljivostnim avdio in vizualnimi interaktivnimi sistemi izpeljali operacijo na Parkinsonovem bolniku. Doslej takšne operacije v brezžičnem omrežju niso bile mogoče zaradi prevelikih zakasnitev, tudi do dveh sekund, ki bi lahko bile usodne za pacienta. Zdaj pa 5G obljublja, da se bo ta skrajšala na vsega dve milisekundi, kar pomeni, da bodo zdravniki lahko na daljavo lahko delali enako, kot bi bili prisotni v operacijski dvorani. To velja tako za medicinsko diagnostiko in svetovanje na daljavo kot tudi za operacije, kar je zelo dobrodošlo za bolnišnice na območjih, kjer ni dovolj zdravnikov specialistov, in na težko dostopnih lokacijah.

Foto: Epa Tehnologija 5G

Tudi reševalne službe bodo pridobile s tehnologijo 5G, saj bo ta zagotavljala nenehna pokritost z omrežjem v reševalnem vozilu, kar pomeni, da pacienti v rešilcu lahko dobijo enako zdravniško pomoč kot v bolnišnici. Kajti preko omrežja 5G gredo lahko v realnem času video posnetki z visoko ločljivostjo o dogajanju v reševalnem vozilu in podatki o bolnikovem stanju, ki jih spremljajo prek medicinskih naprav, ki so v vozilu, do kontrolnega centra v bolnišnici. To zdravnikom specialistom v bolnišnicah omogoča skupinsko posvetovanje na daljavo in pomoč zdravnikom v reševalnem vozilu ter s tem hitrejši odziv in rešeno marsikatero življenje.

Tehnologija 5G bo v kombinaciji z računalništvom v oblaku, MEC (mobile edge computing), umetno inteligenco, big data in blockchainom pomagala spremeniti zastarele zdravstvene sisteme v pametne bolnišnice.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.