S pogajanji do statusa privilegirane manjšine

Foto: Žurnal24 koÅ¡tunica afp
V Varnostnem svetu ZN se je Koštunica zavzel za pogajanja, s katerimi bi kosovskim Albancem zagotovili avtonomijo in boljši status.
Oglej si celoten članek

Varnostni svet ZN je danes na zasedanju obravnaval poročilo pogajalske trojke o večmesečnih pogovorih Beograda in Prištine glede prihodnjega statusa Kosova. Dogovora ni bilo moč pričakovati, saj obe strani še vedno vztrajata pri svojih stališčih.

Pred VS ZN je govoril tudi srbski premier Vojislav Koštunica, ki podpira nadaljevanje pogajanja, s katerimi bi kosovskim Albancem zagotovili široko avtonomijo in status " najbolj privilegirane narodne manjšine“ na svetu. Po njegovem mnenju so pogajanja propadla, ker so potekala v senci jasne obljube kosovskim Albancem o neodvisnem Kosovu. Koštunica je vnovič opozoril, da Srbija ne bo sprejela nobene enostranske odločitve.

Prihodnost Srbije v rokah VS ZN

"Pred vami se je znašlo vprašanje vseh vprašanj: ali bodo ZN prvič v svoji zgodovini sprejeli odločitev, da bodo proti volji demokratične države spremenili njene mednarodno priznane meje, razveljavili njeno suverenost in amputirali 15 odstotkov njenega ozemlja," je bil odločen srbski premier in dodal, da je prihodnost Srbije v rokah Varnostnega sveta. Kar 75 odstotkov Srbov se ne bi sprijaznilo z izgubo Kosova.

Pred Varnostnim svetom naj bi nastopila tudi mandatar za sestavo nove kosovske vlade Hashim Tači in predsednik Fatmir Sejdiu, ki se bosta zavzela za neodvisnost Kosova. Zaradi nestrinjanja glede statusa Kosova med članicami Evropske unije in ZDA na eni strani ter Rusije na drugi obstaja verjetnost, da bo VS ZN usodo Kosova prepustil Evropski uniji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.