S porazom džihadistov v Siriji se bodo težave komaj začele

Foto: EPA
Foto: EPA
Varnostne službe kujejo možne scenarije, kako na evropskih tleh obvladovati tisoče džihadistov, ki bi se zaradi vse več porazov Islamske države utegnili začeti vračati v Evropo, piše Independent.
Oglej si celoten članek

Islamska država v zadnjih mesecih beleži poraz za porazom, območje, ki so ga obvladovali, je iz dneva v dan manjši, kar bi številne borce, ki so na bojišča Islamske države pripotovalo iz Evrope, utegnilo prisiliti, da se vrnejo domov.

To se - sicer v manjšem obsegu - že dogaja, med borci Islamske držve je vse več dezerterjev, ki se spričo vse več porazov vračajo domov. Radikalizirani ekstremisti, oboroženi in dobro natrenirani, bi v prihodnjih letih utegnili povzročati številne težave v Evropi, piše Independent.

Po nekaterih podatkih, s katerimi razpolagajo evropske varnostne službe, naj bi se od začetka vojne v Siriji Islamski državi pridružilo 27 tisoč tujcev, med njimi naj bi jih od pet do sedem tisoč prišlo iz Evrope. Za zdaj se množično ne vračajo na domača tla, saj v številnih držvah veljajo zakoni, ki državljanom prepovedujejo boj na strani ekstremistov ne glede na to, ali obstajajo dokazi o morebitnih zločinih med temi boji. Prav tako se tujci, ki so se priključili vrstam IS bojijo njihovega maščevanja, saj do dezerterjev ne poznajo nobene milosti.

dezurni@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 08:57 7. September 2016.

    če se predajo ,bo samo njihova taktika za borbo naprej,zato tolčt po njih do amena

  • 15:57 6. September 2016.

    MEJE treba vzpostavit MEJE, čist z lahkoto bi to izvedl, pač samo identifikacija za EU državljane, za vse ostale pa …

  • 14:19 6. September 2016.

    Res je...ne vidim nobenega razloga za skrbi...le ukrepat je treba...malo večja bombica, pa bo...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.