Saj ne moreš verjeti: Hrvaška odpira meje z Bosno

Foto: Profimedia Meja med Hrvaško in Slovenijo mejni prehod Foto: Epa Hrvaška, Covid-19, turizem, Reka
Hrvaška naj bi že jutri odprla meje z Bosno in Hercegovino oziroma ukinila obvezno 14-dnevno karanteno za vse, ki prihajajo iz te države. Tako je napovedal minister za notranje zadeve Davor Božinović.
Oglej si celoten članek

Z vidika epidemiološke slike je to težko razumeti, saj so karanteno uvedli šele pred nekaj dnevi, v Bosni pa imajo ogromno število novih primerov. A Bosanci so navadno številni gostje v Dalmaciji, poleg tega pa jih ima precej tudi Hrvaško državljanstvo in bodo lahko volili na hrvaških volitvah, ki so v nedeljo.

"Smo v fazi plesa z virusom, podatke dnevno analiziramo. EU bo verjetno izdala priporočila, danes so v teku razgovori. Verjetno bomo v določeni meri liberalizirali režim prehoda meje za državljane EU in naše sosednje države. To pomeni, da bi se morali vsi, ki prihajajo, držati epidemioloških ukrepov, ne bi pa bilo več samoizolacije za tiste, ki prihajajo iz BiH. To pričakujemo najkasneje jutri," je povedal Božinović.

Božinović je sicer pred petimi dnevi podpisal odlok, s katerim se je uvedla karantena za vse, ki prihajajo iz Bosne, Srbije, Kosova in Severne Makedonije (izjema so tisti, ki so bili le v tranzitu). Epidemiološka situacija se od takrat ni izboljšala, ampak prek obratno. 

Foto: slika zaslona Odlok o uvedbi karantene za Bosno

Včeraj so v Bosni in Hercegovini odkrili 128 pozitivnih oseb, dan prej jih je bilo 108. Za primerjavo, na Hrvaškem, ki ima več prebivalcev, je kritična meja za uvrstitev na rdečo listo 116 pozitivnih primerov. V Federaciji so odkrili 97 primerov, v Republiki Srbski pa 31. Največ novih primerov so odkrili v Sarajevu (44), v Tuzli je bilo pozitivnih 35 ljudi. 

Po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni ima Bosna 33,5 aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev (meja za varno je deset), Srbija 24,5, Albabina 30,8, Kosovo 40,7, Črna gora 25,1 in Severna Makedonija 98 okužb na sto tisoč prebivalcev. Okvirja meja, da se država uvrsti na rdeči seznam, je 40, a je Slovenija zaradi velikega števila vnesenih okužb Bosno in Srbijo na rdeči seznam uvrstila že prej.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 02:46 30. Junij 2020.

    Lej men je vseeno ampak a ni čudno ukrepi so se sprostili nekaj jih je šlo v hrvaško malo več …

  • 00:56 30. Junij 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- H︆︆︆︆o︆︆s︆︆s︆︆︆︆et︆︆︆︆.︆︆︆︆C︆︆o︆︆m

  • 22:15 29. Junij 2020.

    se strinjam, tudi jaz moram malo na dopust, kaj bi sicer poročale prestitutke in o čem bi pametovali tehnokrateki birokrateki.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.