Samo lani umrlo 173 vojakov

Foto: Žurnal24 (Foto: Reuters)
V New Yorku in drugje po svetu letos že deveto leto zapored potekajo slovesnosti ob svetovnem dnevu pripadnikov mirovnih misij Združenih narod.
Oglej si celoten članek
85.000 vojakov, 14.000 policistov in 5700 mednarodnih ter 13.700 lokalnih civilistov, ki služijo danes v mirovnih silah ZN, se tudi letos sooča z nevarnostmi.

Že v petek je generalni sekretar ZN Ban Ki Moon s posebno poslanico izrekel priznanje vsem 120.000 vojakom, policistom in civilistom, ki služijo v 15 mirovnih operacijah ZN na štirih celinah. "Njihovo delovanje je izraz našega skupnega prepričanja, da ljudem, ki so preživeli vojne, ni potrebno znova živeti v času nezanesljivosti, krivice in strahu," je zapisal Ban.

Letošnji praznik je posvečen vladavini prava. Ban Ki Moon, je  v poslanici posebej poudaril, da ZN temeljito urijo svoje pripadnike mirovnih sil, da ne zlorabljajo svojih pooblastil. Po besedah generalnega podsekretarja za mirovne operacije Alain LeRoy so ZN v zadnjih letih zelo izboljšali delovanje mirovnih operacij, po obdobju v 90. letih prejšnjega stoletja, ko sta krizi v BiH in Ruandi organizacijo pošteno pretresli.

Med uspehi je izpostavil uspešno izvedbo referenduma o samostojnosti Južnega Sudana ter posredovanje v Slonokoščeni obali in na Haitiju. Spomnil pa je, da so mirovne operacije še vedno nevarne. Od prve mirovne operacije leta 1948 naprej je umrlo 2900 pripadnikov, samo lani pa jih je umrlo 173, od tega največ v januarskem potresu na Haitiju.

Sprejem tudi v Sloveniji
Sprejem v njihovo čast v ponedeljek prireja tudi slovenski predsednik Danilo Türk. Udeležili se ga bodo med drugim pripadniki Slovenske vojske, ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, državni sekretar na ministrstvu za obrambo Boris Balant in načelnik generalštaba SV, generalmajor Alojz Šteiner, generalni direktor policije Janko Goršek in policisti mirovniki.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.