Sanader potrebuje še tri glasove

Foto: Žurnal24 ivo_sanader_24sata_1511
Sanader je podpisal pogodbo o sodelovanju z dosedanjimi vladnimi koalicijskimi partnerji iz SDSS in s poslanko češke manjšine Zdenko Čuhnil ter poslancem italijanske manjšine Furiom Radinom.
Oglej si celoten članek

Sanader je dejal, da bo HDZ že danes nadaljevala pogajanja s posameznimi predstavniki manjšin. © Reuters

 
Mandatar za sestavo nove hrvaške vlade Ivo Sanader je v Zagrebu podpisal pogodbo o sodelovanju z dosedanjimi vladnimi koalicijskimi partnerji iz Samostojne demokratske srbske stranke (SDSS) in s poslanko češke manjšine Zdenko Čuhnil ter poslancem italijanske manjšine Furiom Radinom . Z novimi podpisi naj bi si zmagovalka novembrskih parlamentarnih volitev, Hrvaška demokratska skupnost (HDZ), zagotovila 74 glasov v saboru. Za potrditev vlade pa potrebujejo najmanj 77 saborskih mandatov.

Sanader je dejal, da bo HDZ že danes nadaljevala pogajanja s posameznimi predstavniki manjšin, potem ko so dosegli kompromis glede skupnih manjšinskih zahtev. Največ protislovij je izzvala skupna zahteva manjšin za pravico, da lahko volijo tako po etničnem kot političnem načelu.

Današnji sporazum določa, da bodo manjšine, ki imajo manj kot 1,5 odstotka prebivalcev, dobile možnost dvojnega volilnega glasu, medtem ko bi za člane srbske manjšinske skupnosti, ki ima večji delež v prebivalstvu Hrvaške, določili poseben volilni model. Sicer bo o vseh predlogih stekla strokovna razprava v naslednjih dveh letih, ker končna odločitev lahko prinese spremembo ustave, je napovedal Sanader.

Koalicijsko pogodbo s HDZ, ki je na volitvah osvojila 66 mandatov, so podpisali tudi poslanca romske in bošnjaške manjšine ter poslanec Hrvaške stranke upokojencev (HSU).
Vse bolj realna je tudi koalicijska pogodba HDZ s Hrvaško kmečko stranko (HSS) in Hrvaško socialno-liberalno stranko (HSLS). Po napovedih predsednika HSS Josipa Friščića bo pogodba sklenjena do konca tedna, v začetku naslednjega pa naj bi jo tudi podpisali. Z osmimi glasovi zeleno-rumene koalicije naj bi imela HDZ podporo 82 poslancev in poslank v saboru, kar pomeni tudi večino, ki bo potrdila novo vlado.

Ustanovitvena seja novega hrvaškega sabora je napovedana za 11. januar, v skladu z ustavo pa je rok za zaupnico novi, drugi zaporedni Sanaderjevi vladi 15. januar.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.