Šarec: Nimam kaj misliti, bom videl, kaj se bo zgodilo

Foto: Profimedia Marjan Šarec
Voditelji članic EU se bodo novega poskusa iskanja kompromisa o vodilnih položajih v uniji lotili z novo ustvarjalnostjo, je poudarila nemška kanclerka Angela Merkel ob prihodu na vrh. Vsakdo mora biti pripravljen na kompromis, na premik, potem imamo možnost najti rešitev, je pozvala kanclerka, ki gre v nove pogovore z dobro voljo in odločno.
Oglej si celoten članek

Voditelji članic EU bodo danes v Bruslju znova poskušali doseči kompromis o svežnju imenovanj na vodilne položaje v uniji, potem ko so propadla maratonska pogajanja o scenariju iz Osake, po katerem naj bi šef komisije postal socialist Frans Timmermans.

Dogovoriti se poskušajo o svežnju položajev, ki vključuje predsednike Evropske komisije, Evropskega sveta, Evropskega parlamenta in Evropske centralne banke ter visoki zunanjepolitični položaj.

Trenutno kaže, da Timmermans ni več v igri za predsednika Evropske komisije, ker nima zadostne podpore. Konservativna Evropska ljudska stranka (EPP) naj bi še naprej vztrajala, da šef komisije postane njihov vodilni kandidat Manfred Weber.

Slovenski premier Marjan Šarec je ob prihodu dejal, da je izid današnjega zasedanja nemogoče napovedati: "Bomo videli, kaj se bo zgodilo. Nemogoče je napovedovati."

Na vprašanje, ali bodo nadaljevali, kjer so v ponedeljek končali, ali se na novo mešajo karte, je Šarec odgovoril, da bodo to drugi povedali. Na vprašanje, kaj sam misli, pa je odgovoril: "Nimam kaj misliti. Bom videl, kaj se bo zgodilo, in temu primerno reagiral."

Za šefa komisije predlagali Plenkovića

Bolgarski premier Bojko Borisov pa je dejal, da je na jutranjem sestanku EPP za predsednika komisije predlagal hrvaškega premierja Andreja Plenkovića. "Te dni vsakdo koga predlaga. Tukaj je torej še ena možnost," je dodal Foto: Epa Andrej Plenković Jean Claude Juncker

O možnostih Francoza Michela Barnierja kot kompromisnega kandidata za predsednika komisije pa je Borisov dejal, da v minulih dneh ni slišal, da bi kdo v posvetovanjih omenjal njegovo ime.

V povezavi z Bolgarko Kristalino Georgievo iz vrst EPP, ki se je omenjala kot morebitna predsednica Evropskega sveta, pa je njen rojak dejal, da je bilo veliko njegovih kolegov proti njej zaradi načina, kako je odšla iz komisije.

Hrvaški premier Andrej Plenković je ocenil, da bodo danes dosegli dogovor o celotnem svežnju, ter se zavzel za rešitev, ki ne deli. Možnosti Timmermansa ni želel komentirati, niti govoriti o svoji podpori Webru. Dejal pa je, da obstajajo "nove ideje".

Višegrajska četverica želi na predsedniškem položaju v Evropski komisiji nekoga, ki lahko normalno komunicira z njihovo regijo, zato Timmermans zanje ne pride v poštev, je izpostavil češki premier Andrej Babiš. Dejal je tudi, da nekateri močno nasprotujejo liberalki Margrethe Vestager. Foto: EPA Danka Margrethe Vestager

Luksemburški premier Xavier Bettel upa, da se je EPP čez noč resetirala, in verjame v preboj. Opozarja, da ne iščejo superzvezde, temveč čim širši konsenz. Izpostavil je pomen spolne uravnoteženosti.

Kandidat za šefa komisije potrebuje podporo 72 odstotkov članic in 65 odstotkov prebivalstva EU ter absolutno večino v Evropskem parlamentu.

Cilj je, da se voditelji o svežnju imenovanj na vodilne položaje dogovorijo do glasovanja o predsedniku Evropskega parlamenta, ki se po trenutnih načrtih začne v sredo ob 9. uri.

Foto: Žurnal24 Donald Tusk je vodenje vlade prevzel prejšnji teden.

Tudi tokrat se zasedanje začenja z zamudo. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk nadaljuje posvetovanja. Vrh, ki naj bi se začel ob 11. uri, je bil sprva preložen na 13. uro, nato pa na 14. uro.

V množici morebitnih kandidatov za vodilne položaje se sicer v minulih dneh vse bolj omenja nemško obrambno ministrico Ursulo von der Leyen.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 18:41 2. Julij 2019.

    "Nimam kaj misliti, bom videl, kaj se bo zgodilo".... ali beri drugače: "Nisem še dobil direktiv od šefa iz Murgel"

  • 16:21 2. Julij 2019.

    Plenko je hrvaško spravil pod vsak minimum in sedaj je zrel za mesto komisarja,da še tukaj postavi stvari na svoje …

  • 16:13 2. Julij 2019.

    Plenkoviča podpirajo politični veljaki iz Vzhodne Evrope ,bivši agenti Stasija in tudi Janez Janša član komunistične mladine Yu .

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.