Savdijkam denarna kazen zaradi protestne vožnje

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Več Savdijk je bilo aretiranih, potem ko so se vozile z avtomobili.
Oglej si celoten članek

Po sobotni akciji, ko je več Savdijk s protestno vožnjo kljubovalo prepovedi vožnje z motornimi vozili za ženske v Savdski Arabiji, je bilo kaznovanih najmanj 16 protestnic, je sporočila policija. Voznice so dobile kazen v višini 80 ameriških dolarjev.

V soboto, ko je potekala protestna akcija z nazivom Vožnja žensk je pravica, si je sicer za volan upalo sesti le nekaj deset žensk.

"Policija je v Rijadu ustavila šest voznic in jih kaznovala z 80 dolarji kazni," je povedal tiskovni predstavnik policije Favaz al Miman. Vsaka je morala ob tem skupaj z moškim skrbnikom, ki je lahko oče, mož, brat, stric ali drug moški sorodnik, "podpisati še obvezo, da bo spoštovala zakone kraljevine", je dodal Miman.

V Džedi je policija zaradi vožnje kaznovala dve ženski. Savdski mediji pa poročajo, da je bilo ustavljenih in kaznovanih še osem žensk v drugih predelih države. Več deset žensk je na Twitterju objavilo posnetke, na katerih vozijo.

K protestni akciji je pozvala skupina Women2Drive (Ženske naj vozijo). Z njo so želeli pritegniti čim več žensk v tej skrajno konservativni monarhiji, da kljub prepovedi sedejo za volan avtomobila.

V sredo savdijsko notranje ministrstvo opozorilo, da bodo postopali proti vsakomur, ki bo "motil javni red" z zbiranjem in shodi "pod pretvezo domnevnega dneva ženskih voznic".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 09:53 28. Oktober 2013.

    Samo nafta jih rešuje... sicer so pa v kameni dobi!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.