Schengen: Romunija grozi Hrvaški

Foto: Žurnal24 (Foto: EPA)
Romunija je zaradi odločitve Nemčije in Francije, da ne bosta podprli vstopa Romunije in Bolgarije v schengenski prostor, zahtevala, da naj EU tudi za Hrvaško vzpostavi mehanizem preverjanja.
Oglej si celoten članek

"Poglejmo primer Hrvaške. Podpiramo širitev Evropske unije na države Zahodnega Balkana, vendar ne moremo sprejeti tega, da se to zgodi brez mehanizma za preverjanje in sodelovanje, dokler ta mehanizem obstaja v našem primeru," je izjavil tamkajšnji zunanji minister Teodor Baconschi za romunski časnik Adevarul.

Mehanizem preverjanja in sodelovanja je bil prvič uveden za Romunijo in Bolgarijo ob njunem vstopu v Unijo leta 2007, ker so države članice menile, da državi pred vstopom v Unijo nista storili dovolj v boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu.

Štiri leta po vstopu držav v Unijo mehanizem še vedno obstaja.

V Evropski komisiji so sicer že večkrat dejali, da vstop v schengenski prostor in mehanizem preverjanja nista pravno povezana, vendar pa je končna odločitev politična.

Nemčija in Francija pri svojem nasprotovanju nista osamljeni, saj imata podporo Nizozemske in še nekaterih severnoevropskih držav.
V Evropski komisiji so dejali, da ne želijo, da bi bil primer Romunije in Bolgarije presedan. Ob tem so poudarili, da na poti v Evropsko unijo vsaka država napreduje na podlagi svojih zaslug in da je prezgodaj reči, ali bo ta mehanizem za Hrvaško potreben.


Bodo povzročili sive lase Hrvatom?

V izjavah zunanjega ministra je Romunija tako nakazala, da bo povzročila težave Hrvaški, ki načrtuje, da bo do konca junija končala pristopna pogajanja z Unijo.


Notranji ministri Unije bodo o vstopu Romunije in Bolgarije v schengenski prostor predvidoma odločali februarja, a Nemčija in Francija sta konec decembra v pismu Evropski komisiji že napovedali, da vstopa teh dveh držav v schengen ne bosta podprli, dokler ne bo zadostnega napredka v boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu.

Po mnenju ministra Baconschija bi morali pri odločitvi upoštevati predvsem uveljavljanje tehničnih meril, saj napredek v boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu s tem ni povezan.

Hrvaški MZZ: Hrvaška je izpolnila skoraj vsa merila
Na omenjeno romunsko izjavo se je odzval tudi tiskovni predstavnik hrvaškega zunanjega ministrstva Mario Dragun, ki je za hrvaško spletno stran tportal.hr poudaril, da je Hrvaška kot prva država, ki se pogaja o pristopu v EU s formaliziranim mehanizmom meril za odpiranje in zapiranje poglavij, odločena izpolniti vse svoje obveznosti pred pristopom v EU.

Kot je pojasnil, omenjeni mehanizem meril predstavlja predpristopno opazovanje, ki je oblikovano tako, da nobena izmed obveznosti ne bo ostala za izpolnjevanje po vstopu države v EU.

"Hrvaška je izpolnila skoraj vsa merila v vseh poglavjih. Omenjeni mehanizem meril omogoča Hrvaški, da ima po sklenitvi pogajanj trdni dokaz svoje pripravljenosti za članstvo v EU," je še dejal Dragun, hkrati pa izrazil prepričanje, da bo Romunija še naprej podpirala vstop Hrvaške, kar je že večkrat potrdila na dvostranskih srečanjih najvišjih hrvaških in romunskih uradnikov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.