Ščiti pred boleznijo in posilstvom

Foto: Žurnal24 Med svetovnim nogometnim prvenstvom Rape-aXe zastonj delijo med ženske, v mestih
Južnoafričanka Sonnet Ehlers je izumila kondom, ki ženske ščiti pred posiljevalci in prenosljivimi spolnimi boleznimi.
Oglej si celoten članek

Izdelek se imenuje Rape-aXe, Ehlersova pa se je za njegov razvoj odločila zaradi osebne izkušnje z žrtvijo posilstva, piše CNN. Pred 40 leti je namreč spoznala dekle, ki jo je posilstvo povsem zaznamovalo. „Bila je kot hodeče truplo“, se spominja južnoafriška zdravnica. „Pogledala me je in rekla: Če bi le imela zobe tam spodaj. Obljubila sem ji, da bom storila nekaj, da pomagam ljudem kot je ona,“ pripoveduje.

Policija bo le čakala

In tako se je rodil Rape-aXe. Ženska si kondom iz lateksa vstavi kot tampon. Kondom ima na notranji strani vrstice nazobčanih kaveljčkov, ki se pri penetraciji oprimejo penisa. Ko je kondom nameščen, ga lahko odstrani le zdravnik, policija pa medtem čaka, da aretira storilca.

Moškega kondom boli, ne more lulati in hoditi, če ga želi odstraniti se le še trdneje prime. A ne poškoduje kože, prav tako ni nobene nevarnosti, da bi bila žrtev izpostavljena kakšni telesni tekočini,“ pojasnjuje Ehlersova.

Izdelek je zaenkrat še v testni fazi, ko pa bo prišel na trg, bo na voljo za manj kot dva evra. Ehlersova upa, da ji bodo ženske poročale o svojih izkušnjah: „Idealna situacija za žensko bi bila, da ga nosi, ko gre recimo na zmenek na slepo ali pa na nek kraj, kjer se ne počuti lagodno.

Kritiki opozarjajo, da kondom ni dolgoročna rešitev, ter da bi lahko žrtve razjarjenih moških spravil v še večjo nevarnost.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.