Se bo Saleh (lahko) vrnil?

Foto: Žurnal24 "Jemen je lepši brez tebe," so vzklikali protestniki. (Foto: EPA)
V Jemnu množice slavijo, potem ko so potrdili, da je predsednik Ali Abdullah Saleh na zdravljenju v Savdski Arabiji.
Oglej si celoten članek

Potem ko so sprva zanikali, da se je Ali Abdullah Saleh odpravil na zdravljenje v Savdsko Arabijo, so to vendarle potrdili. 69-letni Saleh je v Savdsko Arabijo prispel na letalu savdske reševalne službe, člani njegove družine pa so pripotovali v posebnem letalu. Jemenskega  predsednika so po prihodu v Rijad nemudoma premestili v tamkajšnjo vojaško bolnišnico. Prestal je operacijo, s katero so mu odstranili del šrapnela, več o njegovem stanju pa ni znanega. V skladu z jemensko ustavo Saleha po odhodu iz države v času njegove odsotnosti nadomešča njegov namestnik Abdel Rabo Mansur Hadi.

Praznujejo novo rojstvo države
Prebivalce skrbi, kaj bo sledilo Salehovemu odhodu z oblasti. Bojijo se vojaškega udara ali boja za oblast znotraj vojske. Prepričani pa so, da se Saleh iz Savdske Arabije ne bo vrnil. Včerajšnji dan so tako že razglasili za nov rojstni dan države. Iz njegovega kabineta so sicer sporočili, da je njegov povratek predviden v prihodnjih dneh.

Analitiki ocenjujejo, da bi znal imeti Saleh pri vrnitvi v državo težave. "Na kratko so se odprla vrata, da svet zalivskih držav in Zahod rešijo, kar se da. Potrebna je hitra reakcija. Vstopamo v Jemen po Salehu, na kar ni nujno, da sta Savdska Arabija in Zahod pripravljena," meni analitik Ghanem Nuseibeh.

Kdo ima v rokah oblast?
Po Salehovem odhodu ima nadzor nad republikansko gardo njegov najstarejši sin Ahmed. Trije njegovi nečaki nadzorujejo varnostne in obveščevalne enote. Saleh je sicer od začetka nemirov izgubil podporo enega najvidnejših generalov Alija Mohsena, ki je predsednika označil za norca.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.