Še ena žrtev Strauss-Kahna?

Foto: Žurnal24 Ko je sobarica vstopila v sobo, da jo pospravi, naj bi iz kopalnice stopil nag F
Nekdanjemu direktorju IMF Strauss-Kahnu, ki je obtožen spolnega napada na sobarico, se obeta še ena tožba. Odvetniki zahtevajo en milijon dolarjev varščine. Naslednja obravnava bo 20. maja.
Oglej si celoten članek
Brez imunitete
Dopoldne se je oglasil francoski odvetnik David Koubbi, ki pravi, da njegova klientka razmišlja o vložitvi tožbe zoper  Strauss-Kahna zaradi domnevnega spolnega napada. Incident naj bi se zgodil pred skoraj desetletjem. Pisateljica Tristane Banon navaja, da je prišlo do zlorabe med intervjujem v apartmaju Strauss-Kahna, ki je takrat zasedal mesto francoskega finančnega ministra.

Direktor Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Strauss-Kahn je bil aretiran na newyorškem letališču JFK v soboto zvečer po tem, ko ga je 32-letna sobarica hotela Sofitel na Manhattnu, v katerem je prebival, obtožila spolnega napada. Strauss-Kahn bi moral že v nedeljo pred sodnika, vendar se je zadeva zavlekla, tako da je pred sodnika stopil danes. Newyorški sodnik mu je na podlagi obtožb odredil pripor.

Tožilci so bili zaskrbljeni, da bo Strauss-Kahn pobegnil v Francijo, če ga sprostijo na prostost. Predlagana varščina za njegovo izpustitev je en milijon dolarjev, do nadaljnjega pa ostaja v priporu. Naslednja obravnava bo 20. maja.

Nima imunitete
Predstavnik newyorške policije John Grimpel je pred kratkim sporočil, da obtoženec nima diplomatske imunitete.

Strauss-Kahn naj bi sprejel prošnjo tožilstva, da opravijo laboratorijske forenzične teste za zbiranje dokazov v primeru. Po testih naj bi ga odpeljali v celice državnega sodišča na jugu Manhattna. Eden izmed njegovih odvetnikov Benjamin Brafman je povedal, da se bo 62-letnik pred sodiščem izrekel za nedolžnega.

Grčiji se tresejo hlače
Svet priznanega finančnika se je začel sesuvati v soboto zvečer. Po poročanju New York Posta naj bi Strauss-Kahn sobarico med čiščenjem njegove sobe spolno zlorabil. Nag naj bi stopil iz kopalnice in sobarico prisilil v oralni seks in sodomijo. Sobarici se je očitno uspelo osvoboditi in zbežati, kar naj bi slednjič v beg pognalo tudi direktorja MDS. Na hitro se je umaknil na letališče JFK, od koder je nameraval poleteti proti Nemčiji. V gosteh ga je pričakovala kanclerka Angela Merkel. Tema njunih pogovorov je bila nadvse aktualna: pred današnjim zasedanjem finančnih ministrov EU, ki naj bi mu prav tako prisostvoval, sta nameravala razpravljati, kako naprej reševati grško finančno krizo. Toda konferenčna dvorana v Berlinu je ostala prazna. Na letalu ga je tik pred vzletom aretirala policija.

V MDS so zatrdili, da sklad ostaja polno opravilen, aretacija izvršnega direktorja pa na aktivnosti organizacije ne bo imela nikakršnega učinka. Takšen odziv je bil sicer pričakovan, ne more pa zakriti dejstva, da je aretacija izvršilnega direktorja IMF za organizacijo, ki si svoj ugled zagotavlja predvsem z zaupanjem, hud udarec.

Njegov namestnik John Lipsky je pred dnevi napovedal svoj umik iz organizacije za prihajajoči avgust, ko se mu izteče mandat. Prav v teh dneh so sicer v Atenah revizorji EU in MDS. Pred dodelitvijo nove finančne tranše pomoči Grčiji preverjajo tamkajšnje državne finance. Razumljivo se morebitnih negativnih posledic velikega zagovornika pomoči Grčiji bojijo tudi v Atenah. IMF bi namreč zdaj utegnil biti manj naklonjen vztrajanju pri pomoči Grčiji, če v državi ne bo dodatnih sprememb finančne politike.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.